Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
24-11-2010

ЕП остава единен по въпроса за бюджет 2011

Парламентът остава категоричен и единен в позицията си спрямо безизходицата около бюджет 2011 на ЕС. Това стана ясно в рамките на днешния пленарен дебат, посветен на преговорите за бюджета за следващата година, с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, държавния секретар Мелхиор Вателет, от името на белгийското председателство, и комисаря по бюджетните въпроси Януш Левандовски, съобщава пресслужбата на асамблеята.

Дискусиите обхванаха три основни теми: цифрите в бюджет 2011; гъвкавост на бюджетната рамка с цел финансиране на нови приоритети или на бъдещи спешни случаи и участието на ЕП в дискусиите относно бъдещата многогодишна финансова рамка (МФФ) и собствените ресурси на ЕС.

В началото на дебата председателят на ЕП Йежи Бузек припомни, че Парламентът бе подготвен да се съгласи с цифрите, предложени от Съвета, по отношение на ангажиментите и плащанията. "В замяна ние искаме споразумение по въпроса с гъвкавостта в бюджета и как Договорът от Лисабон трябва да влезе в сила с оглед на бъдещите дискусии относно многогодишна финансова рамка и собствените ресурси", заяви Бузек.

Жозеф Дол (ЕНП, Франция) заяви, че "дебатът не е борба за власт, а за възможността ЕС да изпълни своите обещания... Реалността е, че настоящият бюджет не взима предвид новите компетенции на ЕС; той не взима предвид искането на ЕП за преразглеждането му и не предвижда средства за стратегията 2020. Съветът одобрява програми, но не осигурява субсидии за тяхното осъществяване."

От името на групата на С&Д Мартин Шулц (Германия) отбеляза, че "Парламентът е подложен на тест. Дискусията не е относно пари, а е посветена на посоката, в която ЕС се развива. Дебатът е за правата на Парламента, заложени в Договора от Лисабон... Ние сме избрани да работим за ЕС и неговия бюджет. Сега националните правителства искат контрол и ни наблюдават. А това е неправилно!" Във връзка с гъвкавостта на бюджета Шулц коментира, че "е в интерес на всички институции да могат да реагират подходящо при необходимост".

Лидерът на либералите Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия) заяви, че "не е тайна, че Парламентът е готов да приеме цифрите, в рамките на общо споразумение, разбира се, но втората част, гъвкавостта, е също толкова важна. Гъвкавостта не е отстъпка от страна на Съвета. Тя е необходима за субсидиране на нови проекти." "Най-важното нещо е, че трябва да разрешим проблема с бъдещото финансиране на ЕС. В него собствените ресурси трябва да бъдат част от споразумението. Тук не става въпрос за промяна на договора, а за прилагането на тези договори!"

Даниел Кон-Бендит (Зелени/ЕСА, Франция) посочи от името на своята група, че ЕС "е достигнал до кръстопът". "Не става дума за парите, а за продължаването на европейската идея или за нейния край. Искаме ЕС да разрешава проблеми, които не могат да бъдат преодолени на национално ниво. Но държавите членки не предоставят на ЕС необходимите за тази цел инструменти. Представихме три искания. И на държавите членки бих искал да заявя: Приемете ги или се откажете от тях! Ние сме готови да чакаме, колкото е необходимо. Не възнамеряваме да приключим дебата по средата."

Групата ЕКР бе представена от Лайош Бокрош (Унгария), който изтъкна, че "500 милиона данъкоплатци не могат да разберат, защо няма споразумение през първата година от влизането в сила на Лисабонския договор... Но има начин да се споразумеем - ако се споразумеем за гъвкавостта. Ако постигнем това, Парламентът може да обещае да не налага никакви политически декларации на правителствата. Ще бъде много голям срам, ако не успеем да се споразумеем този път."

В отговор от името на белгийското председателство Мелхиор Вателет отбеляза три въпроса: бюджет 2011, въпроса за гъвкавостта и политическата декларация за участието на Парламента в дискусиите за бъдещата многогодишна финансова рамка и дебата за собствените ресурси. Той смята, че политическата декларация е истинският проблем в Съвета и заяви: "Тази дискусия може да бъде проведена. Тя е залегнала в Договора и ние можем да я осъществим, вероятно на по-късен етап".

В заключение председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу се обърна към депутатите: "Трябва да покажем, че всички участници разбират напълно последствията от Договора, както и че тясното сътрудничество между институциите на най-високо политическо ниво е естествено последствие от нашия съвместен ангажимент за приемане на подходяща финансова рамка за бъдещето."

"Ще използваме нашето право на инициатива и ще изготвим предложения за собствените ресурси пред края на следващия юни. Очевидно, Парламентът трябва да бъде консултиран по този въпрос", допълни Барозу. Председателят на ЕК също така подкрепи Парламента по въпроса за гъвкавостта: "Трябва да имаме квалифицирано мнозинство за 0,03% от БВП. Надявам се да получим позитивно послание в тази връзка от Съвета."

Парламентът ще гласува резолюция за преговорите по бюджета в четвъртък, 25 ноември. 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.