Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
24-11-2010

Програма на ЕК за нови умения и работни места ще реформира пазара на труда

Европейската комисия постави началото на нова инициатива „Програма за нови умения и работни места". В нея се набелязват 13 ключови действия, насочени към реформиране на пазарите на труда, усъвършенстване на уменията и осигуряване на тяхното съответствие с търсенето на пазара, предава Рапид.

23 милиона души в ЕС са без работа, което представлява 10 % от населението в трудоспособна възраст. В същото време някои работодатели твърдят, че изпитват трудности при наемането на персонал, особено на работни места, изискващи висока квалификация.

Предвижда се, че до 2015 г. недостигът на специалисти в областта на ИКТ да възлиза на 700 000 души, а недостигът на научни изследователи ще достигне един милион до 2025 г. Целта на ЕК да се справи с тези предизвикателства и да повиши до 2020 г. равнището на заетост на жените и мъжете до 75 %.

Ласло Андор, комисар на ЕС, отговарящ за заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване, заяви: „Кризата заличи целия постигнат в миналото напредък, поради което трябва спешно да реформираме пазарите на труда, да се уверим, че уменията отговарят на търсенето и че условията на труд благоприятстват създаването на работни места".

Като част от стратегията за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж „Европа 2020", „Програмата за нови умения и работни места" е приносът на Комисията за решаване на проблема със заетостта. В стратегията се открояват и целите на ЕС за свеждане на преждевременното напускане на училище под 10 % и за повишаване на броя на младите хора във висшето или равностойно на него професионално образование до поне 40 %.

Комисията предлага тринадесет конкретни действия, които ще спомогнат за:

  • ускоряване на реформата на пазарите на труда с цел подобряване на тяхната гъвкавост и сигурност (т.нар. „съчетаване на гъвкавост и сигурност"). Например конкретно предложение в тази връзка е да се разшири използването на безсрочните договори с достатъчно дълъг пробен период и постепенно да се повишават правата на закрила, достъпа до обучение, ученето през целия живот и професионалното ориентиране за всички заети лица. Това би позволило да се ограничи съществуващото разделение между работещите на временен и на постоянен трудов договор.
  • предоставяне на хората и бизнеса на необходимите стимули за инвестиране в обучение, с оглед на постоянното усъвършенстване на уменията на хората в съответствие с потребностите на пазара на труда. Скоро Комисията ще постави началото на „Панорама на уменията в ЕС", в която ще се прогнозират уменията, които ще се търсят в бъдеще, и ще се оказва помощ на хората, за да разполагат те с необходимия набор от умения (например в областта на ИКТ и на езиците), и по този начин да подобрят перспективите си за заетост и своята приспособимост. В програмата се прави предложение за разработването на споделено свързващо звено - европейска класификация на уменията, компетентностите и професиите с оглед сближаване на сферата на образованието и обучението с тази на заетостта. Комисията призовава и за реформи, които да гарантират признаването на професионалните квалификации, и предлага изготвянето на европейски паспорт на уменията, който да даде възможност на гражданите да вписват своите умения по ясен и съпоставим начин.
  • гарантиране на достойни условия на труд, наред с подобряване на качеството на законодателството в областта на заетостта; в тази връзка Комисията ще представи предложения за преразглеждане на директивата за работното време и ще предложи законодателна инициатива за по-доброто прилагане на директивата относно командироването на работници. Тя ще разгледа и законодателството в областта на здравето и безопасността на работното място и ще изготви нова стратегия за бъдещето.
  • гарантиране на такива условия на пазара на труда, които да благоприятстват създаването на работни места, като по-малка административна тежест или по-ниски данъци върху заетостта и мобилността; това е от особено значение в бързоразвиващи се сектори като тези, които осъществяват активна научноизследователска и развойна дейност. Програмата ще насърчава и предприемачеството, например посредством обмена на най-добри практики в областта на обучението по предприемачество или чрез програмата „Еразъм за млади предприемачи".

Програмата за нови умения и работни места допълва наскоро подетата от Комисията инициатива „Младежта в движение", чиято цел е да се помогне на младите хора да придобият знанията, уменията и опита, от които се нуждаят, за да превърнат първата си работа в реалност.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.