Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
25-11-2010

Европейският парламент потвърди позицията си по Бюджет 2011

Евродепутатите са готови да се съгласят с бюджет 2011 в рамките на ограниченията, заложени от Съвета, ако правителствата на държавите членки одобрят гъвкавостта на бюджетната рамка и приемането на метод за съвместна работа в бъдеще. Това послание бе заложено в резолюцията за продължаващите преговори за бюджета на ЕС за 2011 г. Тя бе приета с голямо мнозинство (486 гласа "за", 64 "против" и 21 "въздържали се").

Членовете на ЕП са готови да "съдействат за постигане на споразумение относно бюджет 2011 и свързаните елементи в извънредно кратък срок", ако бъдат спазени следните три условия.

Парламентът настоява за споразумение относно истински механизми за гъвкавост, за което трябва да се вземе решение в Парламента и с квалифицирано мнозинство в Съвета. Преди влизането в сила на Договора от Лисабон, бюджетът можеше да бъде променен с до 0,03% от БВП, стига тази промяна да бъде одобрена с квалифицирано мнозинство в Съвета и да е одобрена от депутатите. Този механизъм бе необходим за освобождаване на средства за проекта "Галилео", както и за мобилизирането на 1 млрд. евро спешни помощи за развиващите се страни, които бяха сериозно засегнати от увеличените цени на храните. Парламентът настоява за запазването на гъвкавост на бюджетната рамка в бъдеще.

Депутатите искат Европейската комисия да представи съществени предложения относно новите собствени ресурси на ЕС, както и ангажимент от страна на Съвета да се обсъдят тези предложения с Парламента в рамките на преговорния процес за следващата многогодишна финансова рамка (МФР), предвидено от Междуинституционалното споразумение по бюджетните въпроси от 2006 г. Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви пред депутатите по време на пленарния дебат за бюджета на 23 ноември, че Комисията ще направи подобни предложения до края на юни 2011 г.

Договорът задължава трите институции да "предприемат всички необходими мерки", за да улеснят одобряването на следващата дългосрочна бюджетна рамка. Третото условие е съгласуване между трите институции на метод за съвместна работа.

"За да постигнем бързо и добро споразумение за ЕС, ние се нуждаем от раздвижване от страна на Съвета и сме готови да преговаряме. Нуждаем се от придвижване в позицията относно ролята на Европейския парламент в преговорите за следващата многогодишна финансова рамка, ангажимент за цялостен дебат за собствените ресурси и истински механизъм за гъвкавост, който да спазва съществуващите принципи за преразглеждане и ще подпомогне финансирането на политиките, залегнали в Лисабонския договор", заяви председателят на ЕП Йежи Бузек.

Първият кръг от бюджетните преговори започна с предложението на Комисията през април тази година, позицията на Съвета през август и след това позицията на Парламента през октомври. Първоначалният план беше да се постигне компромис по време на помирителната процедура между двете институции, която приключи на 15 ноември. Тъй като институциите не успяха да се споразумеят, ЕК ще предложи нов проектобюджет, вероятно на 1 декември. Парламентарната комисия по бюджети ще го обсъди на свое заседание на 1-2 декември.

Европейската комисия ще представи предложение за следващата дългосрочна бюджетна рамка (известна още като многогодишна финансова рамка, МФР, или финансови перспективи) през лятото на 2011 г.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.