Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
25-11-2010

ЕП е загрижен от спада в зачитането на демокрацията и плурализма в Украйна

Нарастващото влияние на правителството над медиите, политизирането на службите за сигурност и приемането в последния момент на промени в изборното законодателство предизвикват сериозна загриженост сред евродепутатите, приеха резолюция относно положението в Украйна. В същото време, Парламентът подчертава европейската перспектива пред страната.

Съгласно текста на резолюцията, Украйна може да кандидатства за членство в ЕС като всяка европейска държава, която спазва принципите на свобода, демокрация, зачитане на правата на човека и основните свободи, както и на принципите на правовата държава. Депутатите подчертават, че Украйна има европейска перспектива със силни исторически, културни и икономически връзки с ЕС.

Въпреки това, резолюцията изтъква, че има все по-тревожни сигнали за спад в зачитането на демокрацията и плурализма в страната след проведени през януари президентски избори.

Членовете на ЕП изразяват своята загриженост относно факта, че свободата на изразяване и свободата на медиите са били подложени на натиск през последните месеци и отбелязват изчезването на Васил Климентиев, главен редактор на вестник, занимаващ се с разследване на корупцията. Те призовават също така да се разследва ролята на Украинската служба за сигурност във връзка с възпрепятстването на демократичния процес и нейното политизиране.

Резолюцията посочва, че състоялите се на 31 октомври 2010 г. местни и регионални избори, "макар и проведени по принцип редовно", не са дали възможност на партиите възможност да се подготвят подобаващо поради факта, че изборният закон е бил изменен само няколко месеца преди изборите. Исканията за регистрация от страна на опозиционните партии не са били приемани от избирателните комисии преди внасянето на листата на управляващата партия и така Партията на регионите на практика е спечелила първото място в листите в приблизително 85% от избирателните райони.

Въпреки критиките, които отправят, депутатите подчертават, че Украйна е ключов фактор в Източна Европа, който играе "жизненоважна роля" за енергийната сигурност на Европейския съюз. Поради това Парламентът призовава за сключването на допълнителни споразумения между ЕС и Украйна за обезпечаване на енергийните доставки, като за тази цел Украйна трябва да модернизира и диверсифицира своята система за пренос на петрол и газ.

Парламентът изразява задоволство от напредъка в преговорите за сключването на споразумение за асоцииране между ЕС и Украйна и създаването на план за действие за либерализиране на визовия режим за Украйна. Депутатите считат, че този план може да стимулира осъществяването на съществени реформи в областта на правовата държава и зачитането на основните свободи.

В заключение членовете на ЕП отбелязват, че Европейското първенство по футбол през 2012 г., на което Украйна е домакин заедно с Полша, може да се използва като пробен период за въвеждането на безвизов режим, като същевременно призовават държавите членки да премахнат таксите за издаване на визи на украинските граждани.

Резолюцията е предложена съвместно от групите на ЕНП, С&Д, АЛДЕ, ЕКР и ЕОЛ/СЗЛ и беше приета с вдигане на ръка.

През май т.г. Парламентът даде зелена светлина за отпускането от ЕС на 500 млн. евро заем на Украйна. Страната е сключила Споразумение за партньорство и сътрудничество с ЕС (в сила от 1998 г.) и в момента води преговори за Споразумение за асоцииране, което да покрива политическата, търговската, социалната и културната сфера, както и сигурността.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.