Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
26-11-2010

ЕК започва консултации, посветени на активния живот на възрастните хора и остаряването в добро здраве

Европейската комисия ще потърси мнението на публични и частни организации, компании и отделни граждани за това как Европа може да използва в по-голяма степен иновациите за преодоляване на предизвикателствата, свързани със застаряването на населението в Европа, и по-специално за пилотното европейско партньорство за иновации в областта на активния живот на възрастните хора и остаряването в добро здраве, съобщава Рапид. Консултациите са следствие на водещата инициатива „Съюз за иновации", представена на 6 октомври от Мойра Гейгън-Куин, европейски комисар по научни изследвания, иновации и наука, и Антонио Таяни, заместник-председател по въпросите на промишлеността и предприемачеството. От 2010 г. до 2030 г. броят на европейците на възраст над 65 години ще се увеличи с близо 40 %, което представлява огромно предизвикателство, но също така ще предостави много добри възможности за европейското общество и икономика. Предложеното от Комисията европейско партньорство за иновации, което трябва да стартира през 2011 г., ще преследва три цели: подобряване на здравето и качеството на живот на възрастните хора, което да им позволи да водят активен и самостоятелен живот; принос за устойчивостта и ефективността на здравната и социалната система; и насърчаване на конкурентоспособността и възможностите за бизнес. Допитването онлайн ще продължи до 28 януари 2011 г.

Европейският комисар по здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали заяви: „Европа трябва да се подготви за бъдещото застаряване на обществото и използването на иновациите е един от инструментите, с които разполагаме. Ето защо много се радвам, че първото от партньорствата е посветено на активния живот на възрастните хора и остаряването в добро здраве: това ще изисква тясно сътрудничество между отделните политики в областта на общественото здраве, научните изследвания, цифровите технологии и промишлеността."

Заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус, комисар по цифровите технологии, заяви: „Продължителността на живота се увеличава и гражданите трябва възможно най-дълго да могат да водят активен и независим живот с помощта на иновативни решения, като устройства за засичане и предотвратяване на падания, лесни за използване услуги за социални контакти за преодоляване на самотата, както и интелигентна употреба на компютърни устройства у дома. Нуждаем се от мненията на заинтересованите страни, така че бъдещото партньорство за иновации да помогне за реализирането на тези идеи за възрастните граждани на Европа."

В консултацията са поканени да участват заинтересовани страни, като организации, представляващи възрастни хора и пациенти, болници и здравни заведения, здравни работници, застрахователи, дружества в областта на информационните и комуникационните технологии и здравеопазването, публични органи и отделни граждани, които да помогнат за установяването на текущите пречки пред иновациите и възможностите в областта на активния живот на възрастните хора и остаряването в добро здраве. Участниците могат също да споделят съществуващи и бъдещи инициативи, които могат да бъдат предприети на европейско равнище и да бъдат съвместно доразвити. Те трябва да са насочени към начини за постигане на обещаващи и осезаеми резултати за възрастните хора посредством иновативни решения.

Европейското партньорство за иновации в областта на активния живот на възрастните хора и остаряването в добро здраве има за главна цел увеличаване на средната продължителност на живота в добро здраве в ЕС с две години до 2020 г. Целта е подобряване на качеството на живота на възрастните хора и постигане на по-ефективни решения в областта на осигуряването на грижи. Партньорството ще бъде насочено към прилагане на иновациите в по-широк мащаб отколкото сега в области, като здравната информация, профилактиката, ранната диагностика и лечение, интегрирани и съвместни системи за здравеопазване и социални грижи, технологии за самостоятелен живот и подпомагане на възрастните хора.

Комисията ще анализира отговорите на консултацията, за да придобие ясна представа за иновационния потенциал и капацитет в различните области, които засягат остаряването днес. Отговорите ще помогнат на Комисията да планира следващите стъпки за европейското партньорство за иновации.

Онлайн консултацията се провежда паралелно с конференция за европейското партньорство за иновации в областта на активния живот на възрастните хора и остаряването в добро здраве, организирана днес в Брюксел. Над 150 представители на заинтересованите страни се очаква да обсъдят своите идеи за партньорството и да ги превърнат в конкретни действия.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.