Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
26-11-2010

Роб Висер оглави Европейската служба за подкрепа в областта на убежището

Европейската служба за подкрепа в областта на убежището проведе първото заседание на своя управителен съвет във Валета (Малта) и избра Роб Висер за свой изпълнителен директор. Той ще бъде поканен да се яви пред компетентната комисия на Европейския парламент, съобщи Рапид.

Началото на дейността на агенцията бележи нова стъпка към установяването на по-всеобхватна обща европейска система за убежище. Агенцията ще засили солидарността между държавите-членки посредством практическо сътрудничество по въпроси, свързани с убежището, и ще им помогне да изпълняват своите европейски и международни задължения в тази сфера.

Сесилия Малмстрьом, комисар по вътрешните работи, заяви: „Службата ще бъде крайно необходим инструмент за установяването на обща европейска система за убежище, основана на солидарност и справедливост. Европейският съвет определи 2012 г. като срок за установяването на тази система и аз призовавам всички държави-членки и Европейския парламент да се стремят към постигането на разумен компромис по пакета от мерки в областта на убежището, така че да постигнем нашата цел в определения срок".

Службата ще подкрепя държавите-членки в усилията им да изготвят по-последователна и справедлива политика в областта на убежището, например като им помага в идентифицирането на добрите практики, като организира обучения на европейско равнище и като подобри достъпа до точни сведения за държавите на произход. Тя ще предоставя също така техническа и оперативна подкрепа на държави-членки, чиито системи за убежище са подложени на „особен натиск" (т.е. държави-членки, към които се отправят голям брой молби за убежище), като разполага експертни екипи и по този начин способства за облекчаване на част от натиска върху техните системи.

Службата беше създадена под формата на регулаторна агенция, независим европейски орган. Комисията и държавите-членки на ЕС ще бъдат представени в рамките на управителния съвет на Службата (нейният ръководен орган). Службата ще работи в тясно сътрудничество с националните органи, компетентни в областта на убежището, с Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН), с Агенцията за основните права и с FRONTEX, както и ще се допитва до гражданското общество. Изпълнителният директор на Службата ще отговаря за текущото ѝ управление.

Европейската служба за подкрепа в областта на убежището ще работи по три основни задачи:

  • развиване на практическото сътрудничество между държавите-членки в областта на убежището посредством улесняване на обмена на информация относно държавите на произход, оказване на подкрепа на държавите-членки за писмен и устен превод, обучение на служители и помощ при преместване на лица с признат статут на бежанци.
  • предоставяне на подкрепа на държавите-членки, чиито системи са подложени на „особен натиск", по-конкретно чрез създаването на система за ранно предупреждение, координиране на експертни екипи, които да оказват помощ на държавите на ЕС в управлението на молбите за убежище и в създаването на подходящи структури за приемане.
  • принос за установяването на общата европейска система за убежище посредством събирането и обмена на информация за най-добри практики, изработването на годишен доклад за състоянието на предоставянето на убежище в ЕС и приемането на технически документи (като например насоки и ръководства за работа) относно прилагането на инструментите на Съюза в областта на убежището.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.