Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
26-11-2010

Шефът на Дойче банк иска Русия да влезе в еврозоната

Шефът на германската банка Дойче банк пледира за приемането на Русия в еврозоната с цел да се засили валутата, съобщава „Велт Онлайн". „Това, че каним Русия да стане част от нас, мога само да го подкрепя", каза той на конференция на „Зюддойче Цайтунг". Акерман обаче не назова конкретна дата.

Топ мениджърът агитира освен това дългосрочно за оттегляне от долара като световна водеща валута. „Смятам, че е напълно правилно: ние трябва да намалим зависимостта от една доминираща валута като долара", заяви той. По думите му е ясно, че в лицето на еврото се е утвърдила още една силна валута в света.

През 2009 г. Русия имаше изключително нисък държавен дълг от около 77 млрд. долара, което съответства на 6,3% от икономическия продукт. За сравнение Германия имаше през миналата година дълг от 1,76 билиона евро или 73,4% от БВП.

По време на конференцията в Берлин руският премиер Владимир Путин подчерта значението на еврото. Той изрази увереност, че стабилизирането на валутата ще се случи. „Напълно е вярно, че зависимостта на международната валутна система от една така доминираща валута като долара трябва да бъде редуцирана", каза Путин в петък. „Еврото е необходимо при всички случаи за световната икономика", добави той.

Путин каза още, че може да си представи един ден Русия да стане част от общото европейско валутно пространство. Руската централна банка счита още сега еврото за резервна валута. Премиерът се обяви изрично за по-засилено използване на еврото при сделки в енергийния сектор.

Освен това Путин потвърди предложението си за зона на свободна търговия на страната му с ЕС. Глобалната икономическа и финансова криза напомниха за това колко много отделните държави зависят една от друга, заяви той. Проблемите могат да бъдат решени само съвместно.

Според руския политик два въпроса стоят в центъра: Какво очакваме от нашите партньори и какво можем да предложим на нашите партньори. Руската икономика по думите на премиера ще нарасне тази година с около 4%, предприятията се отварят за чуждестранни инвеститори, пазарът също се отваря все повече за квалифицирана работна ръка от чужбина. Същевременно обаче много руски фирми се сблъскват със съпротива в Европа.

Акерман приветства предложението на руския премиер. „Гражданите се нуждаят от Европа, а Европа се нуждае от Русия. Затова трябва да подкрепим тези планове с ентусиазъм", заяви той.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.