Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-11-2010

“Ню Йорк таймс” : Изборите в Каталония показаха желание за по-малко задължения към Мадрид

Най-северният район на Испания, Каталония, изглежда ще бъде воден от правителство, което иска по-голяма финансова автономия от Мадрид, като това е ново предизвикателство за премиера-социалист Хосе Луис Родригес Сапатеро, предава "Ню Йорк таймс".

При регионалните избори в Каталония, които се състояха в неделя, каталонската националистическа партия "Convergència i Unió" спечели 62 от 135 места в регионалния парламент, в сравнение с 48 места преди четири години. Макар и партията не успя да си извоюва мнозинство, резултатът от изборите гарантира, че лидерът й, Артур Мас, ще застане начело на следващото регионално правителство.

Победата на партията може да доведе до изостряне на напреженията в региона, които тегнат над крехкото единство на страната. Както и в други европейски страни, най-вече в Италия и Белгия, съществува дълбока бездна между северни райони, като Каталония и Баския регион, които стоят начело на промишлената революция в страната, и по-бедните южни области, като Андалусия и Екстремадура.

Сред тежката икономическа криза, която остави Испания с равнище на безработицата от 20%, споделянето на икономическата тежест се превърна в основен въпрос. Артур Мас сплоти избирателите, като настоя, че "Каталонци дават твърде много на Испания." Вместо това, партията иска по-голяма бюджетна независимост и по-малък принос към другите райони, чрез данъците, събирани от Мадрид.

Тези избори бяха първи от поредицата регионални и местни избори в Испания през следващите шест месеца и са разглеждани като "лакмусов тест" за бъдещето на Сапатеро. Резултатът в неделя беше пълно поражение за социалистите, които досега ръководеха коалиционното управление в Каталония, а спечелиха едва 28 места в парламента, най-лошият им резултат в региона след края на 70-те години на ХХ век.

Както от партията на Мас, така и социалистите, обаче, отказаха да правят заключения за останалата страна, като се има предвид, че сепаратизмът се е превърнал в конкретен и основен въпрос за Каталония и гласоподавателите там. Селестино Корбачо, водач сред социалистите, също каза, че би било "твърде прибързано да се обсъждат по-дългосрочните перспективи за партията, тъй като следващите общи избори ще бъдат едва през 2012 година.

Основната опозиционна партия на Испания - Народната партия, приветства резултатите, като реакция срещу Сапатеро и неговия начин да се справи с икономическата криза. Главният секретар на Народната партия, Долорес де Коспедал, нарече резултатите от изборите "Начало на промяна, която скоро ще се случи и в останалата част от Испания."



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.