Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-11-2010

Американската дипломация заплашена от скандал след разкрития на Wikileaks

Интернет платформата Wikileaks направи скандални разкрития с публикациите на хиляди секретни документи на американския Държавен департамент и предостави поглед зад кулисите на американската дипломация, пишат световните медии.

Повече от четвърт милион документи от изминалите години съдържат провокативни и скандални описания на политици и политически действия. Сайтът вече е разпратил документация на някои медии като „Шпигел", „Ню Йорк Таймс", „Льо Монд", „Ел Паис" и „Гардиън". В неделя вечерта те направиха първите публикации с подробности. Според списание „Шпигел" 1719 от документите или по-малко от 1% имат произход от посолството в Берлин. Очевидно американските дипломати разполагат с гъста мрежа от информатори в Германия, пише изданието.

Според „Шпигел" особено негативно е оценен германският външен министър Гидо Вестервеле. В докладите той е описан като некомпетентен, суетен и критичен към САЩ. За Ангела Меркел се казва, че рядко е креативна и избягва рисковете, но е по-добрият партньор за контакт. По-добра оценка получава германският министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг. На него се гледа като на „близък и известен приятел на САЩ".

По-нататък за италианския премиер Силвио Берлускони Wikileaks разкрива, че е описван като „некомпетентен, суетен и неефективен". В друг документ за него се казва, че е „физически и политически слаб". Посочва се също слабостта му към партита.

От документите става също ясно, че Саудитска Арабия отново са подканили САЩ за нападение срещу Иран заради иранската ядрена програма, че ислямската република разполага с ракети, които могат да достигнат и западна Европа, и че политбюрото в Китай стои вероятно зад хакерска атака в компютърните системи на Гугъл.

Американското правителство остро разкритикува публикациите, още преди да стане известно съдържанието, и упрекна Wikileaks, че застрашава човешки животи. По собствени данни уебсайтът стана цел на хакерска атака в неделя.

Експерти обясниха, че най-важната последица вероятно ще бъде по-голямата предпазливост на дипломатите при използването на електронни комуникацинни средства. Те отхвърлиха спекулации, че разкритията могат да доведат до срив на международните отношения. „Допломатите винаги са казвали неучтиви неща един за друг в лични разговори. И това винаги сме го знаели", заяви ескперт.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.