Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-11-2010

Wikileaks разкриват напрежение между ЕС и Турция

Документи, изтекли от Държавния департамент на САЩ през Wikileaks неколкократно споменават Турция - страна-кандидат за членство в ЕС, като обрисуват не особено ласкав образ на кръга съветници около министър-председателя Реджеп Таийп Ердоган. В тях се подчертаватнедоволството в страната по отношение на нежеланието на Франция Турция да се присъедини към ЕС, съобщава EU Observer.

Според записките Турция се чувства измамена от последните назначения в НАТО и от убеждението, че усилията на ЕС за обучение на полицейските сили в Афганистан са пълен провал. Докато министър-председателят Ердоган е описан от американските служители като "перфекционист работохолик", но зле информиран, възприятията за екипа му са дори по-малко ласкави.

Според документите, съветниците и външният министър Ахмед Давутоглу "имат ниска степен на разбиране за политиката извън Анкара". Критиките към Давутоглу включват характеристики като "опасен" и с "нео-Отомански" виждания.

Недоволството на Анкара по отношение на темпото при преговорите за членство в ЕС също е явно, както и френските страхове от това една предимно мюсюлманска страна да се присъедини към Съюза.

По време на посещението на помощник-секретаря по въпросите на Европа и Евразия на САЩ Филип Гордън в Париж през септември 2009 година, той се срещна с редица френски политици, сред които и дипломатическият съветник Жан-Давид Левит, който заяви, че Франция все още подкрепя "привилегированото партньорство" за Турция, вместо пълноправното членство в ЕС.

Въпреки това, той подчерта, че Франция не пречи на това преговорите за членство да напредват по отношение на въпроси, за които не се предполага пълноправно членство.

Според Гордън, Турция се чувства като в омагьосан кръг, тъй като Анкара не успява да извърши необходимите реформи, тъй като турците не вярват, че кандидатурата им за ЕС ще може да напредне, както посочват и социологическите допитвания.

Френският представител явно беше съгласен по този въпрос, но посочи, че Париж се надява Турция сама да реши против пълноправно членство в ЕС. В най-лошия случай, Франция ще блокира членството на страната, ако всички преговорни глави бъдат затворени, като проведе референдум по въпроса.

Телеграма от страна на помощник-министъра на външните работи на Турция Феридун Синирлиоглу към американския му колега Уилиам Бърнс подчертава недоволството на Анкара от скорошните назначения в НАТО.
Синирлиоглу припомня споразумение, според което вместо турски кандидат, квалифициран за поста на помощник на генералния секретар на НАТО, на позицията бил назначен германец със съмнителни заслуги.

"Подозираме споразумение между Расмусен и Меркел", заявява Синирлиоглу. "Позволихме [бившият министър-председател на Дания Андерс Фог] Расмусен да получи поста, генерален секретар, защото ви имахме доверие."

В същия напрегнат разговор, турският посланик Тачан Илдем, който наскоро приключи разпределението си като постоянен представител на Турция за НАТО, обяви, че усилията на ЕС за обучение на полицейски сили в Афганситан (Eupol), са провал. Той добави, че критиките на ЕС за нежеланието на Турция да работи пряко с тази мисия на ЕС са неоснователни.

Според него, тъй като Турция няма споразумение за сигурност с ЕС и е изключена от Европейската политика за сигурност и отбрана, правителството няма правна основа, на която да сътрудничи с Eupol. "Ние бихме искали ЕС да ни включи не като трета страна, но с оглед на акумулираните ни права", като кандидат за членство, заявява Илдем.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.