Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
29-11-2010

Швейцарците отново го направиха

По чуждестранната преса Международната преса съобщава подробно за резултата от гласуването за инициативата за автоматично експулсиране на чужденци престъпници в Швейцария. Тонът е единодушен, обобщава швейцарският „Баслер Цайтунг".

Като „объркващ" и „безмилостен" опрделят германските и австрийски коментатори на вестници резултата от гласуването в Швейцария. Освен това международните медийни заглавия се съмняват в правното прилагане на инициативата.

„Швейцарците отново го направиха. С тяхното „да" на инициативата за автоматично експулсиране швейцарците изпращат, както преди една година със забраната за строежа на минарета, сигнал на света: Това, което вие си мислите, ни е все едно!", коментира „Зюддойче Цайтунг" и пише по-нататък: „Сигналът на швейцарците вика за отговор. Тъй като те смятат, че с лека ръка могат да игнорират споразумението с ЕС за международните конвенции".

Европейският съюз е и правна общност. Тя не трябва да приема една страна, с която е тясно свързана, да й се противопоставя толкова преднамерено, пише берлинският „Тагесцайтунг" и залага на Европейския съд за човешки права. Остава да се надяваме, че Европейският съд ще попречи на прилагането на новите наредби, допълва изданието.

Швейцария, отделен случай?

„Меркише Одерцайтунг" от Франкфурт също смята, че Швейцария в бъдеще сигурно често ще е казус за Европейския съд за човешки права в Страсбург.

Това обаче, което важи за Швейцария, би могло скоро да стане факт и в другата част на Европа, коментира ежедневникът. „Швейцария отново показа предусещане за това, което не може да се изключи и в други държави в Европа - репресивни закони поради страх от господство на чуждо влияние".

Двоен морал

Виенският ежедневник „Ди Пресе" пише за „съмнителен манталитет" и „известна шизофрения". От една страна чужденците убийци, крадци и наркодилъри трябва да бъдат изгонени от Швейцария. От друга страна диктатори, мафиоти и бизнесмени, чиито пари често са със съмнителен произход, бяха и са приемани с поздрав. Този манталитет прави инициативата да изглежда безочлива и нахална, коментира „Ди Пресе".

В друго австрийско издание, „Дер Щандарт", коментаторката определя като обезпокоително, че след забраната на строжи на минарета в Швейцария сега за втори път ще се стигне до „ксенофобски" закон. „Би могло тук директната демокрация да се провали поради омразата към чужденците", заключва тя.

„Зачителна победа за националистите", пише също британският „Гардиън". „Гласуването беше декларация срещу чужденците", обяснява БиБиСи. Много вестници са скептични, че законът може да бъде приложим. „Швейцария отново попада в конфликт с международното право", пише „ФАЦ". „Новият пасаж в конституцията може да доведе до конфликт с ЕС", предупреждава „Ди Цайт".



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.