Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
30-11-2010

СЕВ одобри проекти на национални позиции по правосъдието и енергетиката в ЕС

Членовете на Съветa по европейските въпроси (СЕВ) одобриха проект на национална позиция за предстоящото заседаниe на Съвета по Правосъдие и вътрешни работи (ПВР), което ще се проведе на 2 и 3 декември 2010 г. в Брюксел. На заседанието ще бъдат обсъдени приоритетните теми на Съвета по време на Белгийското председателство на Европейския съюз, както и такива, работата по които е започнала по време на предходните председателства на ЕС, съобщи правителствената пресслужба.

Един от основните акценти ще бъде дискусията относно започването на преговори за Споразумение за предаването и използването на резервационни данни на пътниците (PNR данни) за предотвратяването и борбата с тероризма и други форми на тежка международна престъпност - споразуменията са между ЕС и Австралия, ЕС и Канада и ЕС и САЩ. Очаква се Съветът да приеме решенията за одобряване на мандатите и стартиране на преговорите по споразуменията. Позицията на България е в подкрепа на насоките за преговори.

Ще бъде обсъден и проект на заключения на Съвета относно управлението на личните данни и измамите със самоличност. В документа се обръща внимание на законодателството за инкриминиране на кражбата на самоличност, което се различава в отделните държави-членки и се предлага обмисляне на хармонизирането му на европейско ниво.

Министрите на вътрешните работи на държавите-членки ще разгледат и проект на заключения на Съвета относно борбата с престъпленията, извършвани от странстващи (пътуващи) престъпни групи. В документа се предлага дефиниция на понятието „странстващи престъпни групи", а държавите-членки са приканени да разработят и прилагат административен подход за справяне с престъпността като допълнение към
превантивната, полицейската и съдебната дейност.

В частта „Правосъдие" се очаква да се приеме общ подход свързан с предложение за Директива относно борбата със сексуалното малтретиране, сексуалната експлоатация на деца и детската порнография и за отмяна на Рамково решение 2004/68/ПВР.
Позицията на България е в подкрепа на предложението, тъй като проектът съдържа предложения за конкретни разпоредби за въвеждането от държавите-членки на мерки с цел предотвратяване извършването на такъв вид престъпления. Важно практическо значение за страната ни има и предложената разпоредба за докладване на подозрения за сексуална експлоатация или сексуално насилие срещу деца.

На днешното заседание на СЕВ беше разгледан и одобрен проектът на позиция на Република България за заседанието на Съвета на ЕС по транспорт, телекомуникации и енергетика на 2 и 3 декември 2010 г. в Брюксел.

Сред основните теми на заседанието на министрите на ЕС, част транспорт, е Предложението за директива на Европейския парламент и на Съвета за подпомагане на трансграничния контрол върху безопасността по пътищата, по което ще бъдат приети заключения по политическия дебат. По време на Съвета ще бъде проведен и политически дебат относно Предложение за директива на Европейския парламент и Съвета за създаването на единно европейско железопътно пространство.

Българската страна счита, че диференцирането на инфраструктурната такса според шума следва да се извършва на доброволна основа, т.е. да бъде в съответствие с изискванията на предложението за изменение на директивата „Евровинетка".

Дневният ред на Съвета, част енергетика, предвижда да се разгледат два ключови документа за развитието на енергетиката, а именно: „Енергетика 2020: Стратегия за конкурентоспособна, устойчива и сигурна енергия" и „Приоритети за енергийни инфраструктури за 2020 и след това".

Министрите ще проведат политически дебат, предвид предстоящо заседание на Европейския съвет през февруари 2011 г. СЕВ одобри и позицията за участие в Съвета „Заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси", което ще се проведе на 6 и 7 декември 2010 г. в Брюксел.

Очаква се на заседанието да се проведе дебат по Директива 92/85/ЕИО на Съвета за въвеждане на мерки за насърчаване подобряването на безопасността и здравето по време на работа на бременни работнички и на работнички родилки или кърмачки, тъй като приетите през октомври тази година изменения от Европейския парламент се отклоняват значително от предложенията на Европейската комисия, по които беше постигнат значителен напредък по време на Чешкото председателство.

Очаква се в политическия дебат за бъдещето на пенсионните системи министрите да вземат отношение по два въпроса: Вторият съвместен доклад на Комитета за социална закрила и на Комитета за икономическа политика относно бъдещето на пенсионните системи, и Заключенията на Съвета за адекватни, сигурни и устойчиви пенсии за всички европейски граждани.

Четвъртият проект на позиция, който бе одобрен на днешното заседание на СЕВ, е за заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси, което ще се проведе на 7 декември 2010 г. В хода на разговорите се очаква да се постигне политическо съгласие между държавите-членки относно Предложението за директива на Съвета относно административното сътрудничество в областта на данъчното облагане, което цели разширяване на това сътрудничество.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.