Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
30-11-2010

Бойко Борисов поиска предоговаряне на финансирането на АЕЦ „Белене“

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще преговаря по проекта АЕЦ "Белене" с генералния директор на "Росатом"- Сергей Кириенко, ако той се извини, че първоначално предложената цена за проекта е била с два милиарда по-ниска от реалната. „За проекта "Белене" от българския бюджет няма да излезе и лев", каза той, предаде БНР. Той допълни, че трябва да се търсят други начини на финансиране.

Колкото до въпроса дали днес ще има преговори за АЕЦ "Белене", премиерът отговори: "Аз съм убеден, че господин Кириенко ще бъде доблестен, ще си признае грешката. Нека сложим днес картите на масата. Защо всъщност цялата тежест пада пак на това правителство, защото тези са договаряли нещо и половината не са ни казали тогава".

Говорителят на Сергей Кириенко - Сергей Новиков, беше категоричен, че генералният директор на "Росатом" няма да коментира ничий думи. „Има договор - в него е записано 4 милиарда, и е предвидено, че може да има поскъпване заради инфлацията", каза Новиков. Според него по финансирането на проекта има два варианта: "Оттук нататък има два варианта - или да се спре проектът, което ще доведе и до съответните последствия и другите страни на Балканите ще ви изпреварят, а България ще загуби лидерските си позиции в ядрената енергетика.

Другият вариант да се намери решение е в търсенето на нов подход, защото сега от българската страна не се иска да плаща нито лев от проекта за реализацията на "Белене". Има инвеститори, които между другото днес пристигнаха в София, и проектът може да бъде реализиран за тяхна сметка. Можем да намерим и такова решение", каза Сергей Новиков.

Генералният директор на "Росатом" - Сергей Кириенко, отчете, че България ще може да запази лидерството си в региона, тъй като страната ни ще е първата, която ще има нова ядрена централа.

"През декември догодина ще е готов първият комплекс от оборудването за "Белене". Това ни дава възможност в изключително кратки срокове да предоставим първия реактор за централата - през 2016-та, и съответно, през 2017-та ще е готов Втория блок. Това ще позволи на България да остане лидер в региона - към изграждане на нови ядрени мощности има интерес в целия регион. Очевидно, този, който ще е първи, ще получи и съответното предимство", заяви Сергей Кириенко. Според руската страна днес ще нов кръг от преговори по цената на новата ядрена централа.

Премиерът заяви, че е недоволен и от темповете, с които се развива проекта за газопровода "Набуко". Той подчерта, че банковите гаранции, които ще даде страната ни за реализирането на проекта, не бива да се отчитат в бюджета, тъй като ако разходите там се завишат, а страната ни ще надскочи драстично допустимото от ЕС ниво за бюджетен дефицит.

При откриването на Енергийния форум министър Трайчо Трайков заяви, че страните от Югоизточна Европа имат желание да се постави началото на общ план за развитие на енергийната инфраструктура в региона.

"Това, което някога Югоизточна Европа беше периферия на един район, в момента в енергийно отношение е център, заедно с района на Каспийско море. Възможностите са огромни и още повече, че това са страни, които са различни по отношение на актуалното си състояние. Имаме и страни-членки на ЕС и по нови, и по стари, и такива, които се стремят към ЕС, и такива, които са извън Европа, но връзката им с ЕС и с този най-голям пазар - енергийния пазар, е определяща за тяхното развитие", заяви министър Трайков.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.