Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
03-12-2010

Правителствата на ЕС утвърдиха закон, който гарантира правото на информация на заподозрените в наказателното производство

Само четири месеца след предложението на Комисията, днес държавите-членки на ЕС одобриха проектозакон, който гарантира правото на информация на обвиняемия в наказателните производства, съобщава Рапид.. Заподозрените в извършването на криминално деяние трябва да бъдат информирани за своите права на език, който разбират. Тази мярка ще гарантира, че държавите на ЕС ще предоставят на всяко задържано лице или субект на Европейска заповед за арест - декларация за правата, която изброява неговите основни права в рамките на наказателното производство. Комисията предостави на държавите-членки образец на декларацията, който ще бъде преведен на 22 езика. Предстои гласуване на мярката в Европейският парламент. Заедно с правото на устен и писмен превод, правото на информация в наказателното производство е част от поредица мерки за справедлив процес, които имат за цел да се повиши доверието в единното пространство на правосъдие на ЕС.

„Днешното споразумение между министрите на правосъдието на ЕС по декларацията за правата е още една стъпка за това да се гарантира, че заподозрените лица могат да се възползват от правото си на справедлив процес по наказателно дело във всички държави на ЕС", каза заместник-председателят Вивиан Редийнг, комисар на ЕС по правосъдието. „Изключително съм доволна от бързината, с която правителствата в ЕС реагираха във връзка с тази важна мярка. Убедена съм, че Европейският парламент ще пристъпи също толкова бързо към гласуването на тази важна мярка и ще позволи на гражданите действително да се възползват от нея. Ние наистина изграждаме единно пространство на правосъдие, което ще повиши взаимното доверие между гражданите и съдебните органи във всички 27 държави-членки. Така гарантираме, че минималните процесуални изисквания се спазват в целия ЕС."

Веднъж приети, новите мерки са гаранция за това, че полицията и прокурорите ще предоставят на заподозрените лица информация за техните права. При задържане властите ще предоставят тази информация писмено - под формата на декларация за правата, която ще е написана на разбираем, ежедневен език. Декларацията ще се предоставя на заподозрените лица винаги в случай на задържане, независимо от това дали са я поискали изрично или не, като при необходимост ще бъде превеждана.

Декларацията за правата ще съдържа практическа информация за правата на обвиняемия, а именно:
• правото на адвокатска защита;
• правото на информация относно обвинението и, ако е необходимо, на достъп до материалите по делото;
• правото на устен и писмен превод за тези, които не разбират езика на производството;
• правото на незабавен съдебен процес след задържане.

Декларацията за правата ще помогне да бъдат избегнати съдебните грешки и да се намали броят на обжалванията. В неотдавнашен случай съдилищата на Обединеното кралство изпълниха Европейска заповед за арест, издадена от португалски съд, по отношение на британски гражданин. За изпълнението на заповедта, разпореждаща двугодишна присъда за лишаване от свобода, бяха необходими повече от 14 месеца и постановяването на шест съдебни решения. Правораздаването щеше да бъде по-бързо и по-евтино, ако информацията относно обвинението бе предоставена в самото начало на наказателното производство. Освен това щяха да бъдат избегнати излишни обжалвания.

Всяка година в ЕС се разглеждат повече от 8 милиона наказателни дела. Към настоящия момент вероятността гражданите да бъдат информирани за своите права при задържане и повдигане на обвинение е различна в държавите от ЕС, въпреки че всички 27 държави-членки на ЕС са се подписали под правото на справедлив процес съгласно Европейската конвенция за правата на човека. В някои държави-членки заподозрените получават единствено устна информация за своите процесуални права, а в други писмената информация е формална, сложна и се предоставя само при поискване.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.