Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
03-12-2010

Унгарското председателство на ЕС под сянката на национализма

Правителството в Будапеща обещава ангажимент срещу финансовите и енергийни кризи. Освен това иска да подобри с Дунавската стратегия съгласуването по въпросите на околната среда и инфраструктурата, пише „Ди Пресе".

С добрия послеслов за Унгария се приключи, откакто Виктор Орбан дойде за втори път на власт през този май. В европейските медии десният популист е осмиван като „унгарския Путин", който е на път към една фюрерска държава, подклаждаща национализъм, и пет пари не дава за единна европейска политика на спестяване. Факт е, че партията на Орбан „Фидеш" разполага с ясно мнозинство от две трети в парламента и че унгарският премиер не възнамерява да играе поддръжническа роля в ЕС. А от 1 януари Унгария поема ротационното председателство на ЕС.

В подготовката правителството сега неуморно се опитва да разсее опасенията на европейските партньори, що се отнася до сериозността и намеренията на унгарците. Така външният министър Янош Мартони побърза да увери пред австрийски журналисти в Будапеща, че оценката на чуждестранните медии не го безпокои.

Затова девизът на унгарците за председателството на ЕС е семпъл: те поставят на преден план „силна Европа", под което могат да се разбират много неща. На първо място трябва да се доведе до край това, което са оставили незавършено другите. И това съвсем не е малко: преодоляването на кризата с еврото; завършването на европейския бюджет, ако до края на годината няма пробив; с много късмет приключването на процеса по присъединяване към ЕС на Хърватия и по-скоро илюрозно разширяването на Шенгенската зона към България и Румъния, както и по-добра политика към ромите (също и от собствен интерес).

Централен въпрос - Дунавската стратегия

Това не е всичко. Огромна важност са унгарците представлява Дунавската стратегия. По примера на Балтийската стратегия целта е да се подобри съдействието и съгласуването по въпросите на околната среда и инфраструктурата в Дунавския регион. Членове са осем държави от ЕС и шест извън ЕС като Хърватия или Сърбия. Към 40-те проекта, за които те ще се радват на благоволението на ЕК и главно на парите от регионалните фондове, спадат мерките срещу изменението на коритото на Дунав или защита от наводнения. Дали така се иска да се създаде политическа тежест от другата страна на силите на ЕС? Не става дума за това, побързаха отново да уверят от Унгария.

Друга голяма тема на унгарците е въпросът за енергийната сигурност. Криза с газа, каквато имаше през последните години поради конфликти между Украйна и Русия, никой не иска отново да преживее. За тази цел не са нужни нови източници и големи проекти, а мрежа в Европа от тръбопроводни системи. Идеята е, че това създава помощни възможности и повече кнкуренция.

Мечти за велика империя

Но как стои въпросът с популисткия национализъм? В края на краищата унгарците с тяхното предложение да се издаде паспорт за пътуване на всички живеещи в чужбина бивши сънародници, предизвикаха бурни реакции, предимно в Словакия. Мартони ги успокои. Не става дума за масово привличане на хора. САЩ, Южна Африка или Израел не биха имали проблем с това. И ако една държава има нещо против по правни причини (като Австрия например), това ще се приеме.

Проблемът с крайно дясната антисемитска партия Йобик, която влезе в парламента със 17%, също лесно се омаловажава в Унгария. „Луди се намират навсякъде, когато има нещо правно наказуемо, трябва да се предприемат мерки", смята заместник държавният секретар във външното министерство Гергели Прьоле.

Въпреки че има национален консенсус за целите на унгарското председателство, доверието на опозицията в уменията на правителството е на път да свърши. „Всичко, което направи правителството на Орбан от встъпването си в длъжност, е срещу европейската демокрация и срещу нашата конституция", отсъди Ласло Ковач, бивш европейски комисар и настоящ депутат от тежко провалилата се партия на социалдемократите.


Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.