Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
07-12-2010

ЕК иска София да намали цената на завода за отпадъци

Европейската комисия иска да се преработи проектът за завода за преработка на отпадъците на София, за да се намали цената му. Това съобщиха от софийска Община и Тон ван Лийроп, говорител на комисаря по регионалното развитие Йоханес Хан, цитирани от „Дневник". Засега заводът ще струва 209 млн. лв.

Проектът за завод ще се преработва в частта за оползотворяването на горимите отпадъци, каза пред съветниците от комисията по околна среда зам.-кметът Мария Бояджийска.

"Поискали сме да се направи нова оценка на възможните технологии за завода, както и да се намали цената", каза Лийроп. Той припомни, че заради нуждата от промяна на документите за инсталациите за преработка на битовите отпадъци Европейската комисия реши да раздели проекта за цялата система за третиране на боклука на две. Първата част включва съоръженията за компостиране на зелените и битовите отпадъците, както и депо за останалите след обработването в завода боклуци. Той добави, че е предложено финансиране и за други съоръжения за рециклиране на отпадъците, но каза, че все още не е ясно колко средства ще бъдат отпуснати. За окончателното уточняване на средствата трябва да бъде променена апликационната форма, изпратена от София.

Европейската комисия поиска още да се направи анализ дали горивото, което бъдещият завод ще произвежда след преработката на отпадъците, може да се използва като суровина в "Топлофикация - София". Лийроп заяви, че досега в Брюксел не е получен отговор на този въпрос. Ако обаче София представи достатъчно добър и аргументиран проект, ЕК може да отпусне пари за изграждането на когенерация в някоя от централите на "Топлофикация", каза говорителят на комисаря по регионална политика. Пред "Дневник" Бояджийска обясни, че общината е почти готова с документите за кандидатстване за допълнителната инсталация.

Докато ЕК не вземе окончателно решение дали да финансира завода, София няма да подписва договор с избрания строител на съоръженията - консорциум между българската фирма "Станилов" и германската "Хайлит". Докато бъдещето на съоръженията бъде решено, ЕК препоръчала като временна мярка да се използват допълнителни сортиращи инсталации, както и допълнително депо за междинния период. Бояджийска каза, че общината работи заедно с консултантите от "Джаспърс" по преработката на проекта. Те участваха и при разработването на първоначалните документи, припомня „Дневник".

Общата индикативна стойност на проекта е над 183.7 млн. евро. Безвъзмездната финансова помощ, която той може да получи по оперативната програма "Околна среда" е 131 млн. евро, като парите от Европейския фонд за регионално развитие са 111.4 млн. евро, а останалите средства са съфинансиране от държавния бюджет. Отделно общината преговаря за кредит от 50 млн. евро, за да осигури останалите пари за изграждането на проекта.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.