Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
09-12-2010

ЕК предложи Дунавска стратегия

Европейската комисия представи своето предложение за Стратегия на Европейския съюз за региона на река Дунав. Целта на тази инициатива е да се разгърне огромният икономически потенциал на региона и да се подобрят екологичните условия в него, предава Рапид.

Чрез създаването на рамка за дългосрочно сътрудничество по широк кръг от въпроси стратегията ще има ключова роля за подобряването на устойчивия транспорт, свързването на енергийните системи, защитата на околната среда, опазването на водните ресурси и въвеждането на стимули за по-благоприятен бизнес климат. Тъй като отделя особено внимание на устойчивия растеж, тя ще има важен принос и за постигането на целите на Стратегията ,,Европа 2020".

Стратегията осигурява съгласуваност между различните политики и по-добра координация между участващите държави. Въпреки че няма нови фондове за изпълнение на стратегията, по-доброто синхронизиране на приетите от дунавските държави програми следва да доведе до по-голям ефект от 100-те милиарда евро, с които разполага регионът през текущия финансов период. С настоящата стратегия се предлага създаването на втория ,,макрорегион" на ЕС след този в района на Балтийско море.

Йоханес Хаан - европейски комисар, отговарящ за регионалната политика, заяви: ,,В основата на предлаганите от нас стратегия и план за действие са над 800 предложения от самия регион. Този втори макрорегион на ЕС ще изиграе важна роля във въвеждането на такава новаторска форма на сътрудничество.''

Дунавският регион включва 14 държави (от които 8 са държави-членки на ЕС), като се простира от Германия на запад до Украйна на изток. Той е изправен пред предизвикателства, като например неизползван потенциал за корабоплаване, липса на шосейни и железопътни връзки, липса на координация в областта на образованието, научноизследователската дейност и иновациите, както и пред заплахи за околната среда. Неотдавнашното бедствие, причинено от изтичането на токсична кал в Унгария, ясно разкрива необходимостта от съвместна трансгранична работа за предотвратяване на по-нататъшното замърсяване и справяне с последиците от такива катастрофи.

Тъй като много от тези предизвикателства са взаимосвързани, целта на едно сътрудничество в ,,макрорегионална" рамка е да се постигне по-ефективна координация. Такъв подход не предполага нови закони или институции, а по-скоро засилва връзките между различните политики и между голям кръг заинтересовани страни. Целта е да послужи на интересите на региона като цяло, като същевременно се вземе предвид и разнообразието му.

За региона вече е осигурена значителна сума по линия на голям брой програми на ЕС. Целта е наличните средства - за периода между 2007 и 2013 г. само от политиката на сближаване (Европейски фонд за регионално развитие, Кохезионен фонд, Европейски социален фонд) се отпускат 100 милиарда евро - да бъдат използвани за постигането на по-добри резултати и да се демонстрира как макрорегионалното сътрудничество може да спомогне за решаването на проблеми на местно равнище.

Стратегията включва подробен план за действие, който се основава на четири стълба:

  • Създаване на връзки за региона на река Дунав (подобряване на мобилността, насърчаване на по-широкото използване на енергията от възобновяеми източници и насърчаване на дейностите в областта на културата и туризма);
  • Опазване на околната среда в региона на река Дунав (възстановяване на качеството на водите, управление на рисковете за околната среда и опазване на биоразнообразието);
  • Постигане на благосъстояние в региона на река Дунав (развитие на научноизследователския капацитет, образованието и информационните технологии, подпомагане на конкурентоспособността на предприятията и инвестиране в уменията на хората);
  • Укрепване на региона на река Дунав (повишаване на институционалния капацитет и подобряване на сътрудничеството за справяне с организираната престъпност).

Стратегията е безсрочна, но включва редица ограничени във времето конкретни цели, за да се мобилизират усилията. Сред тези цели са:

  • увеличаване на товарния транспорт по Дунав с 20 % до 2020 г.;
  • намаляване на биогенните елементи, за да могат екосистемите на Черно море да се възстановят до 2020 г. до състоянието от 1960 г.;
  • осигуряване до 2013 г. на достъп до широколентов високоскоростен Интернет за всички граждани на ЕС в региона;
  • осигуряване на жизнеспособни популации на дунавските видове есетрови риби до 2020 г.

С оглед осъществяването на тези конкретни цели в новата стратегия са изброени редица действия, които ще допринесат значително и за изпълнението на по-общите цели за устойчив и интелигентен растеж, заложени в Стратегията ,,Европа 2020". Примери за такива действия са: модернизация на флота от речни плавателни съдове; изграждане на два моста над реката между Румъния и България; популяризиране на Дунавския регион като туристическа дестинация; изграждане на пречиствателни станции за отпадъчни води, където е необходимо; създаване на съвместни научноизследователски центрове и подобряване на условията на живот на ромските общности.

Държавите от региона са тези, които понастоящем участват в Процеса на дунавско сътрудничество (от които осем са държави-членки на ЕС): Германия (особено федералните провинции Баден-Вюртемберг и Бавария), Австрия, Унгария, Чешката република, Словашката република, Словения, България, Румъния, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова и Украйна.

Стратегията вероятно ще бъде одобрена от държавите-членки по време на унгарското председателство през първата половина на 2011 г.

За повече информация четете ТУК .



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.