Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-12-2010

По-малък дял от фирмите са имали през 2009 г. проблеми с ИТ-сигурността

През 2009 г. проблеми с ИТ-сигурността въз основа на грешки в хардуера или софтуера са имали 12% от предприятията в ЕС. Проблеми, които като последица са имали загубата или промяната на данни поради софтуерни щети или неоторизиран достъп, са регистрирани в 5% от фирмите, предава Рапид по данни на Евростат. През януари 2010 г. половината от предприятията са използвали по-сигурни пароли или хардуерни устройства за сигурност (hardware tokens) за автентичност и интентификация на потребителите.

94% от фирмите в ЕС са имали достъп до интернет през януари 2010 г. Докато едно голямо мнозинство от фирмите (85%) са разполагали със неподвижна широколентова връзка, 27% от всички фирми вече са имали мобилна широколентова връзка за достъп до интернет. От големите предприятия в ЕС 62% са използвали мобилна широколентова връзка спрямо 43% средните и 22% от малките предприятия.

Докато през януари 2010 г. делът на фирмите в ЕС, които са ползвали неподвижна широколентова връзка, е бил висок в повечето страни, този на фирми, които са ползвали мобилни широколентови връзки, варива силно и достига между 6% в Гърция, 8% в Румъния и 9% в България и Естония до 68% във Финландия, 55% в Швеция, 46% в Австрия и 43% в Дания. Повече от 90% от фирмите във Финландия (95%), Австрия и Швеция (по 91%) са ползвали мобилни широколентови връзки.

Най-честите проблеми със сигурността, които са срещали фирми в ЕС през 2009 г., са били неналичност на ИТ-услуги, загуба или промяна на данни въз основа на хардуерни или софтуерни грешки. Най-висок дял са регистрирани в Кипър, Португалия и Финландия (по 26% от фирмите), Дания (23%), Чехия (22%) и Словакия (20%), за България 7%.

Най-висок дял фирми с проблеми с ИТ-сигурността, които са довели до загуба или промяна на данни поради софтуерни щети или неоторизиран достъп, се наблюдават за 2009 г. в Словакия (16%), Португалия (14%), Испания (11%) и Гърция 10%), за България 5%.

Делът на предприятия с най-малко една загуба на ИТ-услуги поради външни атаки е бил най-висок в Словакия (11%) и Холандия (7%), в България е бил 1%.

Докато повече от 60% от фирмите в Италия (66%), Ирландия и Словения (по 64%) и Люксембург (62%) през януари 2010 г. са използвали по-сигурни пароли и/или хардуерни устройства за сигурност (Hardware-Token) за идентифициране и автентичност на потребителите като вътрешна за фирмата процедура за сигурност, тези мерки са използвани по-малко от 30% в Унгария (24%), Словакия (20%) и Румъния, в България 33%.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.