Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
10-12-2010

"Грийнпийс" внесе в ЕК първата гражданска петиция, въпреки споровете около законността й

Природозащитните групи „Грийнпийс" и „Аваз" предадоха на Европейската комисия петиция с над един милион подписа на европейски граждани, призоваваща за забрана на ГМО посевите, докато не бъде създадена научна агенция, която да оцени тяхното влияние, съобщава Euobserver. Зад кулисите обаче се води битка за допустимостта на документа по новата европейска процедура за гражданската инициатива.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу отказа да приеме документа в четвъртък, като го препрати към комисаря по здравеопазването Джон Дали. Дали приветства петицията, но предупреди, че Европейската гражданска инициатива (ЕГИ) все още не е напълно уредена, с което постави въпросителна върху бъдещето на петицията.

„Ние се съгласихме да приемем петицията днес, но към този момент не мога да обявя, предприетите действия от Комисията", заяви Дали.

Европейският ръководител на Грийнпийс Йорго Рис заяви, че ЕК не може да си позволи да пренебрегне документа, предизвикан от решението на ЕК през март, с което бе дадено първото одобрение от 12 години за култивиране на ГМО картофите „Амфлора".

„Над милион души от цяла Европа поставиха пред ЕС демократичен тест - ще се отзовели ЕС на истинската тревога, която гражданите имат към ГМО културите и продуктите или ще се присъедини към лобистите на химическата индустрия, която контролира ГМО технологията", заяви Рис.

„Това е първият път, когато европейските граждани упражниха правото си и комисията няма политическа причина да отхвърли инициативата", добави той.

ЕГИ бе въведена с Лисабонския договор, но ЕП и страните-членки все още не са одобрили официално законодателството, установяващо процедурите. От ЕК твърдят, че строго погледнато подписката против ГМО трябва да бъде събрана отново. От Грийнпийс обаче смятат, че след като Лисабонския договор е в сила, петицията е редовна.

В понеделник ЕП и страните-членки постигнаха споразумение за бъдещето на гражданската инициатива. През следващата седмица пакетът ще бъде гласуван от евродепутатите и държавите ще имат една година за да го включат в своето законодателство.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.