Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
10-12-2010

Нови бенефициенти ще се възползват от ОП „Транспорт“

Под председателството на заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на 9-10 декември се проведе заседание на Комитета за наблюдение по Оперативна програма „Транспорт". На него по програмата бяха определени нови бенефициенти, предава пресцентърът на МТИТС.

Взето бе решение 60 млн. евро от Приоритетна ос 2 (развитие на пътната инфраструктура) да бъдат прехвърлени към Приоритетна ос 1, в чийто обхват, освен развитието на железопътната инфраструктура, ще влиза и развитието на устойчив градски железопътен транспорт. С тези промени „Метрополитен" ЕАД става допустим бенефициент по тази ос и фактически от нея ще бъде финансирано доизграждането на софийското метро (от Обеля до Надежда и от Младост 1 до Цариградско шосе). Предвижда се в новия проект на метрото да бъде включено и закупуването на нов подвижен състав.

По време на форума бяха обсъдени въпроси за развитието на оперативната програма. Предложено бе Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура" да бъде бенефициент по Приоритетна ос 3 „Одобряване на интермодалността при превоза на пътници и товари". Проектът, който бе предложен от тях е т.нар. „Супер Бургас" (Зона за обществен достъп на пристанище Бургас).

Целта му е обединяване на три вида транспорт - железопътен, автомобилен и воден. Проектът ще бъде изграден на две фази, като се предвижда през този програмен период да бъде реализирана първата.

Нейният индикативен бюджет е 30 млн. евро и ще обхване района на пристанище Бургас-Изток между 1-во и 4-то корабни места. Предвижда се там да бъде изградена Международна морска гара (круизен терминал), паркинги и зелени площи, а съществуващата инфраструктура да бъде рехабилитирана, така че портът да бъде отворен за посетителите на града.

Обсъжда се възможността Министерството на регионалното развитие и благоустройството да бъде включено като бенефициент по Приоритетна ос 5 „Техническа помощ". Това се налага поради функциите му на звено по координация и комуникация между Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Агенция „Пътна инфраструктура".

Работим за наваксване на големите закъснения по ОП „Транспорт", но не винаги нещата се развиват с темповете, които искаме. Надявам се след тези промени в оперативната програма да можем да отчитаме по-добри резултати, заяви заместник-министър Ивайло Московски.

Представителите на бенефициентите презентираха изпълнението на проектите. Първият етап от изграждането на софийското метро (пътен възел Надежда - бул. Черни връх) е достигнал почти 47% физическо изпълнение. Лот 1 на втория етап (Обеля - пътен възел Надежда) е на 47% готов, а лот 2 (Младост 1 - Цариградско шосе) е на 46%.

Работи се и по всички лотове на АМ „Тракия", като физическото изпълнение е: на лот 2 (Стара Загора - Нова Загора) - 14%, на лот 3 (Нова Загора - Ямбол) - 5%, а на лот 4 (Ямбол - Карнобат) - над 1%. Национална компания „Железопътна инфраструктура" отчете 36% изпълнение по жп проекта Свиленград - турска/гръцка граница.

Заместник-министър Ивайло Московски съобщи, че в Управляващия орган е постъпило искане и от БДЖ да бъде включено като бенефициент по ОП „Транспорт". Предстои това да бъде обсъдено и да бъдат проучени възможностите, допълни заместник-министърът.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.