Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
11-12-2010

Катрин Аштън ще се изправи пред ЕП по въпросите на опазване на човешките права

Върховният представител на ЕС по външната политика ще отговори на въпросите на евродепутатите относно работата на новата дипломатическа служба за опазване правата на човека. В рамките на сесията на ЕП в Страсбург на 15 декември депутатите ще обсъдят годишния доклад на Парламента за правата на човека през 2009 г., припомня пресслужбата на ЕП

Целта на обсъждането е евродепутатите да се уверят, че прилагането на Лисабонския договор ще доведе до силна и ефективна европейска политика за правата на човека, която ще гарантира последователност между вътрешните и външните действия.

Докладът, подготвен от Лайма Андрикиене (ЕНП, Литва), отделя специално внимание на ръководните принципи на ЕС за правата на човека, работата на ЕС в международен план и свободата на вероизповеданието и изразяването. В текста се разглеждат също така и въпросите за защита на правата на човека в контекста на борбата с тероризма, консултациите с трети страни в сферата на правата на човека и мисиите за наблюдение на избори.

Правата на гражданите на ЕС все още се нарушават твърде често, се казва в годишния доклад за основните права в Европейския съюз. Депутатите призовават за "спешни действия, средносрочни стратегии и дългосрочни решения, както и последващи действия от страна на институциите на ЕС".

ЕС трябва да гарантира, че неговата политика по отношение на правата на човека се прилага последователно във и извън ЕС, включително прилагането на "нулева толерантност".

Това е първият годишен доклад за основните права в ЕС след влизането в сила на Лисабонския договор, който трансформира "основните ценности" в "конкретни права", с което прави Хартата на основните права юридически обвързваща.

Аштън бе критикувана от много евродепутати за това, че не присъства на връчването на Нобеловата награда за мир в Осло. Отношенията на ЕС и Китай отново са под напрежение заради строгата цензура, която Пекин наложи на излъчването на церемонията и най-вече , защото не пусна носителят на наградата да присъства лично на церемонията.

Подобна ситуация се очаква и в Страсбург за награждаването на кубинския дисидент Гилермо Фаринас с приза "Сахаров" Той все още няма изходна виза за Европа.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.