Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-12-2010

СЕВ одобри проект на позиция на България по възстановяването на ЕС от кризата

На днешното си заседание Съветът по европейски въпроси одобри проект на позиция на България за участие в редовното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе в Брюксел на 16 и 17 декември 2010 г.

Европейският съвет в съответствие със своите Заключения от 29 октомври 2010 г. се очаква да вземе решение относно общите характеристики на постоянен механизъм за действие при кризи, който да бъде създаден от държавите-членки с цел запазване на финансовата стабилност на еврозоната като цяло. Въвеждането на постоянен механизъм за действие при кризи следва да има дълготраен положителен ефект за съществено укрепване на Европейския паричен съюз, чрез което да се повиши доверието и да се подкрепят тенденциите към устойчив икономически ръст, по-висока заетост и конкурентоспособност на Европейския съюз, съобщи пресцентърът на Министерски съвет.

Създаването на такъв постоянен механизъм налага приемането на решение на Европейския съвет за ограничено изменение на Договора за функционирането на Европейския съюз. В тази връзка Европейският съвет следва да постигне съгласие по предлаганата процедура и конкретната формулировка на текст за ограничено изменение на Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), с което да бъде създаден постоянен механизъм за действие при кризи.

Европейският съвет ще проследи напредъка в Съвета, постигнат по законодателните предложения на Европейската комисия. Очаква се Европейският съвет да предложи продължаване на обсъждането относно начина, по който въздействието на пенсионната реформа да се отчита при изпълнението на Пакта за стабилност и растеж.

Европейския съвет ще прикани Европейската комисия да представи до началото на 2011 г. своето предложение за следващата многогодишна финансова перспектива (2014-2020 г.).

В съответствие със Заключенията си от 16 септември 2010 г. Европейският съвет ще изслуша доклад на Върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката за сигурност за текущия процес на оценка на отношенията на Европейския съюз със стратегическите му партньори, като се обърне специално внимание на отношенията с Китай, САЩ и Русия. Очаква се Европейският съвет да покани Върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката за сигурност, в тясно сътрудничество с Европейската комисия и Съвета по външни работи, да продължи работата в тази насока, като обхване отношенията на Европейския съюз и с останалите стратегически партньори. Отчет за тази дейност се предполага да бъде направен на заседанието на Европейския съвет през м. март 2011 г.„

На предстоящото заседание Европейският съвет ще разгледа предложението на Европейската комисия за предоставяне на статут на страна-кандидат на Черна гора въз основа на осъществения досега напредък в изпълнение на критериите и изискванията за получаването на този статут.

На 20 декември 2010 г., в Брюксел, ще се проведе заседание на Съвета на министрите по околна среда. По-важни точки, които ще разгледат министрите, ще бъдат предложението за Регламент относно пускането на пазара и употребата на биоциди, предложението за Директива относно отпадъците от електрическо и електронно оборудване и предложението за Регламент за изменение на Директива 2001/18 по отношение на възможността на държавите-членки да ограничават или забраняват отглеждането на генно-модифицирани организми (ГМО) на своя територия. По отношение на последното предложение, в българската позиция се изразява становище, че България е една от държавите-членки, в които има вече въведена косвена забрана за отглеждане на ГМО на нейна територия в резултат на ясно изразена силна негативна обществената нагласа по отношение на ГМО и широка политическа подкрепа в тази посока.

По време на заседанието на Съвета ще се приемат и Заключения, свързани с устойчивото управление на суровините и материалите и устойчиво производство и потребление, както и с подобряването на инструментите в областта на политиката за опазване на околната среда.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.