Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-12-2010

През януари започва прилагането на Дунавската стратегия

През януари ще трябва да започне прилагането на Дунавската стратегия. Въпреки че тя няма да бъде придружена от допълнително финансиране от ЕС, за региона вече е осигурена значителна сума по линия на голям брой програми на ЕС, съобщи министърът на регионалното развитие Росен Плевналиев.

„Политиците, експертите специално по Дунавската стратегия успяха за феноменално кратък срок - две години, да изминат пътя от политическите декларации и конференциите до конкретен екшън-план", поясни министърът, цитиран от агенция „Фокус". За България тя ще се реализира под мотото „Отключване на потенциала", в синхрон със стратегията „Европа 2020".

За периода 2007-2013 г. само от политиката на сближаване - Европейски фонд за регионално развитие, Кохезионен фонд, Европейски социален фонд се отпускат 100 млрд. евро,

Българската стратегия официално ще бъде одобрена през пролетта на 2011 г. от Европейския съвет. „Но ние няма да чакаме - България е готова, има приоритети, ясна визия. Ползите, които ние формулирахме, са възможност за преодоляване на социално-икономическите различия, създаване на устойчиви партньорства. Целим България да влезе в общия дневен ред на кохезионната политика за периода 2014-2020 година", каза министърът. Областите на културата и туризма са приоритетни.

„България беше много конструктивна в процеса на изработване на Дунавската стратегия", каза Натали Вершалд, представител на ГД „Регионално развитие" на Европейската комисия. „Всичко опира до отключване на потенциала на този регион в много направления. За отключване на потенциала е много важна мобилността. По устойчив начин трябва да се подобрят транспортните връзки в региона, без да се унищожава биоразнообразието", посочи тя.

Стратегията включва подробен план за действие, който се основава на четири стълба - създаване на връзки за региона на река Дунав, укрепване, опазване на околната среда, постигане на благосъстояние. Тя е безсрочна, но включва редица ограничения във времето и конкретни цели. Например товарният транспорт по Дунав трябва да се увеличи с 20 % до 2020 година. До 2013 г. всички граждани на ЕС в региона трябва да имат достъп до широколентов високоскоростен интернет.

Регионът по река Дунав обхваща части от 8 държави-членки на ЕС - Германия, Австрия, Унгария, Чешка република, Словашка република, Словения, България, и Румъния и 6 държави, които не членуват в Съюза - Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Украйна и Молдова.

Регионът е изправен пред няколко предизвикателства - заплахи за околната среда, неизползван потенциал за корабоплаване и липса на автомобилни и железопътни транспортни връзки, недостатъчни енергийни връзки, неравномерно социално-икономическо развитие, пропуски в областта на безопасността и сигурността, липса на координация между образователните изследователските и иновационните системи.

„Искаме Дунавският регион да се превърне в запазена марка, в дестинация за туристи от цял свят", каза Натали Вершалд. По думите й - стратегията трябва да е приобщаваща, с действия за намаляване на бедността, включване на ромското население, 80 % от което се намира в Дунавския регион.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.