Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
09-03-2011

Бедността на жените в Европейския съюз

Държавите-членки да отделят целево средства за откриване на нови работни места и социална протекция за жените - това е едно от предложенията на евродепутата Илияна Йотова, което вчера бе прието с мнозинство от пленарната зала на ЕП в Страсбург. Този текст е част от  резолюцията "Лицето на бедността сред жените в ЕС", която евродепутатите одобриха.

Като докладчик в сянка по темата българският евродепутат призова за спешното преразглеждане на директивата за по-сериозни мерки за повишаване на безопасността и здравето на бременните работнички и на работнички с малки деца. Жените не трябва да бъдат наказвани, заради избора им да стават майки. Периодът на майчинството трябва да е част от стажа за пенсиониране и този период не трябва да оказва негативно влияние върху размера на пенсиите. Според Илияна Йотова държавите- членки трябва да постигнат общи стандарти на социални структури, които да осигуряват съвместяване на семеен и професионален живот.

Със своята резолюция ЕП призова за равенство между мъжете и жените в заемането на високи длъжности в ръководни институции и големи компании. Шокиращи са фактите, че само 3% от постовете в управленските съвети на големите компании се заемат от жени. Изследванията сочат, че ако процентът на заетост на жените е приблизително равен на този на мъжете, това ще увеличи БВП с 30%. Разликата в заплащането между мъжете и жените е почти 18%, което означава че за същото работно време жените получават по-ниско възнаграждение и на практика работят около 60 дни безплатно.

Докладчикът от Румъния Рована Плъмб призова държавите-членки да включат политиката на равенството между половете в плановете си за икономическо възстановяване, като насърчават заетостта сред жените. Европейските депутати настояват държавите-членки да намаляват неравенството между половете с 1% всяка година.

Според българската евродепутатка трябва да бъдат премахнати пречките и ограниченията при получаване на кредити от жените-предприемачи. Този въпрос трябва да бъде решен както на европейско ниво така и от страните в ЕС, защото най-малкото противоречи на принципа за равното третиране. Европарламентът смята, че трябва да бъде увеличено финансирането от ЕСФ, за да се помогне на държавите-членки в борбата им  с бедността и социалното изключване чрез програми за съфинансиране, които имат за цел интеграцията на жените на пазара на труда.

Очаква се парламентарната комисия за равенството между половете да излезе с доклад за определяне на квоти за участието на жените в политиката. В ЕП 35% от служителите са жени, което е балансирано в сравнение с останалите институции. Въвличането на повече жени в процеса на вземане на решения прави политиката по-ефикасна. Според председателя на ЕП Йежи Бузек 40% от вицепрезидентите на парламента са жени, но това не е достатъчно. Необходимо е да се променят изборните системи в държавите-членки за да се осигури по-голямото участие на жените в политиката. Според изследванията на фондация Мери Робинсън, в по-голямата част от страните процентът на жените в долната камара на парламента е по-малко от 23%, а в горната по-малко от 10%. В Гърция, Унгария и Румъния много малък процент от политиците са жени.

В света на политиката, както навсякъде, жените трябва да се доказват че са компетентни, постоянно да доказват усърдие и съвършенство. ЕП подкрепя идеята за работа на непълен работен ден, по-гъвкаво работно време и по-добри места за дневни грижи, които позволяват на жените да комбинират пълноценен семеен живот с кариера. Необходимо е да се мисли в посока за стимулиране на по-голямото участие на мъжете при отглеждане на децата. 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Любопитно
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.