Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
15-03-2011

Надежда Нейнски призова старите демокрации в Европа да бъдат по-настоятелни в изработването на единни правила за енергийна сигурност

„Искам да призова старите демокрации на континента да бъдат още по-настоятелни в усилията си за изработване на единни европейски правила, които да донесат на гражданите на Европа по-висока сигурност, повече алтернативи, по-разумни пазарни цени на енергийните източници”.

С тези думи Надежда Нейнски откри днес конференцията за енергийна сигурност в Лондон, организирана от оглавявания от нея Институт за демокрация и стабилност в Югоизточна Европа, съвместно с Фондацията за европейска реформа “New Direction”, оглавявана от Джефри ван Орден.

Надежда Нейнски отбеляза, че от европейските политици зависи в най-голяма степен страните от бившия съветски блок, сега членки на ЕС, както и съюзът в неговата цялост, да съумеят да диверсифицират своите енергийни системи и да защитят в по-висока степен правото на своите граждани да не страдат от имперските амбиции на дадена частна компания, политик или държава.

Българският евродепутат обърна внимание на факта, че повечето участници в конференцията не случайно идват от Естония, Полша, Латвия, България - страни, исторически обвързани енергийно и ресурсно с бившия Съветски съюз. „Този факт изостря многократно проблемите с енергийната независимост и сигурност в тези страни, прави особено чувствителни към темата техните граждани и политици. Кой друг, ако не българските граждани, могат да свидетелстват колко малко струват уверенията на Русия, че е сигурен и предвидим енергиен партньор след газовата криза през зимата на 2009 г., когато заради чисто търговски спор с украинския газов оператор, Газпром прекрати в най-студения месец подаването на газ към цяла Европа. И най-слабо засегнати се оказаха най-малко зависимите от Русия в енергийно отношение страни”, каза още Нейнски.

Тя направи аналогии и със случващото се в страните от Северна Африка и напомни, че 85% от либийския петрол се изнася за Европа. „Кой европейски политик или ръководител на голяма частна компания в момента може със сигурност да предвиди какво ще е развитието на ситуацията в Либия или друга страна от региона? Каква ще е новата форма на управление и как това ще се отрази на взаимоотношенията на страната или компанията с новите управляващи?”, попита Нейнски.

В заключение тя постави специален екцент върху ядрената авария в следствие на земетресението в Япония. Нейнски напомни, че тази трагедия отново извади на дневен ред съществуващите от години съмнения в сигурността на атомните електроцентрали в Източна Европа и призова европейската общност да си вземе всички поуки от трагедията в Япония и да предприеме нужните мерки, за да не се стига до подобна катастрофа на Стария континент. 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Любопитно
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.