Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-06-2004

В НЕДЕЛЯ УНГАРЦИТЕ ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ

Как са организирани изборите и какво е тяхното значение в национален план – от Будапеща предава специалният пратеник на РФИ-България Деница Каменова:


Всяка партия може да представи по закона листа с кандидати, които да участват на изборите, ако тя е подкрепена от поне 20 000 подписа. Местата, с които разполага Унгария в Европейския парламент, са 24. Те ще се разпределят пропорционално в зависимост от това, коя партия какъв процент ще спечели на изборите. Минималната граница за участие в разпределението на местата, е 5 процента от действителните гласове. Първите европейски избори в историята на Унгария като че ли обаче не вълнуват прекалено много избирателите. Те се определят като междинен вот, който ще покаже по-нататъшната посока на правителството на премиера Петер Медеши и ще очертаят ориентациите на страната на предстоящите през 2006 г. парламентарни избори. 

***

Очаква се, обаче, избирателната активност да бъде рекордно ниска, а в изборните кампании европейската тематика е изместена на заден план.

На референдума за членството си в ЕС, Унгария отбеляза един от най-ниските проценти сред десетте тогавашни все още кандидатки за членство – 46 на сто от избирателната активност. Сега на изборите за европейски парламент се очаква нивото на електорална активност да бъде още по-ниско. Според някои анализатори, тя трудно ще надмине надмине 30, и дори 20 процента. Едно от обясненията даде Петер Талаш, който ще представя Унгария в Европейската комисия – той сподели: “Когато си молил за ръката на принцесата цели 10 години, логично е накрая и ентусиазмът ти да спадне”. Другата основна причина, която се наблюдава и в 25-те страни-членки, е неяснотата за това, какво точно правят евродепутатите. В кампаниите си обаче, кандидатите – вместо да се опитат да преодолеят тази комуникационна грешка, поставят акцента върху вътрешнополитическата тематика. Именно от нея всъщност се вълнуват мнозинството от унгарците. Затова в кампаниите преобладават проблеми като безработица, социалното и пенсионното осигуряване, престъпността... А европейската тематика е поставена на заден план.

***

Ниският прогнозен процент на електорална активност в Унгария се обяснява с факта, че унгарците възприемат изборите като вътрешен, а не като проблем на ЕС, сподели в специално интервю за РФИ България Петер Готфрид, държавен секретар и отговорен за европейската интеграция и външноикономическите отношения на Унгария. Какво каза Готфрид за България, ще научите утре в РФИ Матен.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.