Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
15-06-2004

ДНЕС БЪЛГАРИЯ ПРИКЛЮЧВА ЕДИН ДЪЛЪГ ОТРЯЗЪК ОТ ПЪТЯ, КОЙТО Я ВОДИ КЪМ ЧЛЕНСТВО В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, ЗАЯВИ ПРЕМИЕРЪТ СИМЕОН САКСКОБУРГГОТСКИ

Ваши превъзходителства,
Уважаеми народни представители,
Уважаеми министри и гости,

Вълнението, с което откривам днешното тържествено заседание на Съвета по европейска интеграция е много голямо.
Днес България приключва един дълъг отрязък от пътя, който я води към членство в Европейския съюз. Завършването на преговорите означава, че в голяма степен България живее и работи с правилата и отговорностите на страните-членки.
Преговорите за присъединяване са далеч повече от дипломатическите и административни усилия на няколко правителства. Истинската стойност на тези преговори се измерва с резултата от реформите, които бяха провеждани в страната през последните години. Ефектът от тях е видим и осезателен и в повишаването на доходите на гражданите, и в стопанската сигурност и подем, на които се радваме.
Днешното завоевание стана възможно благодарение на огромните усилия и усърдна работа на всички институции в България. Нашите преговорни екипи и дипломати се бориха неуморно, особено през последните години, и постигнаха най-добрите възможни резултати, а често по-добри от всички очаквания. Сърдечно благодаря на всички тях. Трябва да подчертая с признателност приноса на нашите партньори и специално на настоящето ирландско председателство на Европейския Съюз, на Европейската Комисия и на страните-членки, които подкрепиха нашите усилия и показаха съпричастност и политическа воля за приключване на преговорите.
Не бих искал да се връщам към времената, когато всичко това ни се струваше недостижимо и непосилно. Имало е моменти, в които сме губили вяра, че всички ние заедно можем да тръгнем напред и да променим бъдещето си. Мъдри хора са казали "ако няма храм, защо е пътят". В края на този път е един съюз на споделени ценности, демокрация, благоденствие и сигурност. Това е съюз, в който България ще заеме своето място сред онези, които имат думата и определят дневния ред на Европа за години напред.
Преди няколко месеца обявих желанието на нашето управление: 2004-та да се превърне в ГОДИНА НА БЪЛГАРИЯ. От началото на мандата си правителството работи упорито, макар и без излишен шум за този момент. България вече е пълноправен член на НАТО, а днешният ден превръща и членството ни в Европейския Съюз от далечна мечта в близка реалност.
Илюзия е, дами и господа, да си мислим, че в процеса на преговорите България можеше да се държи като държава-членка, Нашата държава ще бъде в достатъчно изгодна позиция, само като част от Европейския Съюз, след малко повече от две години.
Тази цел предполага и изисква в оставащия период до 2007г. страната ни да направи всичко възможно за изпълнението на поетите в преговорите ангажименти, да се докаже като надежден партньор на страните-членки и да се подготви пълноценно за пълноправен член на европейското семейство.
Неведнъж съм имал повод да споделя, че общото ни бъдеще зависи от усилията на всеки един от нас - само обединени можем да постигнем общите си цели. Успешното приключване на преговорите за членство в ЕС показа, че пътят, който сме извървяли ни е довел до истината, че българската нация е способна да се обедини около голяма цел и да прояви волята и характера да я постигне.
Въпреки удовлетворението от добре свършената работа до тук, нека не гледаме в близкото бъдеще през розови очила. Със затварянето на преговорните глави не свършват нито преговорите, нито работата ни по реалния съвместен живот в ЕС. Тази работа тепърва започва. От тук нататък българското общество ще живее по европейските закони и правила и това трябва да важи за всички граждани.
Убеден съм, че усилията са си стрували и бъдещето ни ги заслужава!



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.