Europe.bg
  Начало - Предстоящо
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Предстоящо

  • A+
  • A-
26-06-2012

От 27 юни до 1 юли комисар Хаан е на посещение в Дунавския регион за проследяване на напредъка по стратегията за развитието му

Година след стартирането на стратегията за региона на река Дунав, която обединява осем държави членки и шест съседни страни, комисарят по регионалната политика Йоханес Хаан заминава на обиколка в региона, за да се срещне с хората, които отговарят за реализацията й. Обиколката е също и възможност да види от първа ръка постигнатия чрез макрорегионално сътрудничество напредък и да повиши осведомеността на политиците и на обществеността за добавената стойност на стратегията. В хода на обиколката в седем държави - Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, Румъния и България - комисарят ще се срещне с политици и заинтересовани лица на високо равнище. Той ще посети и множество разнообразни проекти по стратегията за региона на река Дунав. Обиколката съвпада с ежегодните регионални празници, посветени на река Дунав.

Преди посещението комисар Хаан заяви: „14-те страни от региона на река Дунав вече извличат полза от засиленото сътрудничество между тях в рамките на стратегията. От стартирането на стратегията всяка седмица се набелязват проекти за изпълнение, градят се нови мрежи в сферата на бизнеса, иновациите, сигурността и други области. Искам да видя с очите си как напредват екипите, които са начело на тази новаторска инициатива, и да ги подтикна да ускорят изпълнението на мерките, които допринасят за създаване на работни места и растеж".

Стратегията за регион на река Дунав съчетава политики за регионално развитие, научни изследвания, транспорт и околна среда, както и сигурност, туризъм и растеж, чиято цел е да направят региона по-добро място за живот и работа. Тя е инструмент за реализиране на стратегията „Европа 2020", засилване на икономическия растеж и създаване на работни места в макрорегиона. По-специално, предвидени са конкретни действия, които:

  • ще увеличат корабоплаването по река Дунав, като подобрят плавателната годност и връзките;
  • ще насърчат иновациите с учредяване на Дунавски фонд за иновации и ще поощрят обмена на знания;
  • ще подобрят конкурентоспособността чрез свързване на предприятията и по-целенасочено професионално обучение в образователната система.

Ето някои от проектите, които комисарят ще посети по време на обиколката си: „На изток от Виена", „Бизнес инкубатор BIOS" в североизточна Хърватия и моста Видин-Калафат, където ще наблюдава демонстрация на съвместна спасителна операция по Дунав на границата между Румъния и България.

Ще бъдат проведени пресконференции във Виена, Братислава, Будапеща, Вуковар, Нови Сад, Виминациум, Дробета Турну Северин и Видин. Съответните представителства и делегации на ЕС ще публикуват съобщения за медиите с подробности за програмата във всяка държава. 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Национални стратегии
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Земеделие
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.