Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
18-06-2004

ИЗБИРАТЕЛНАТА СИСТЕМА ОСТАВА НАБОЛЯЛ ВЪПРОС ЗА ЕС

След първия ден от заседанията на Европейския съвет на 17 юни бяха намерени решения на повечето наболели въпроси с изключение на новите изборни разпоредби, предаде информационният сайт Евроактив.
Въпреки повтарящата се ситуация от междуправителствената конференция на високо равнище през последния декември председателят на Съвета и ирландски премиер Бърти Ахърн остана оптимист. Според него наиситна има различни позиции по въпроса, но все пак ще се стигне до споразумение. Трябва да бъде подготвен проект, който да е приемлив за всички.
Това мнение на Бърти Ахърн бе повторено и от френския президент Жак Ширак, както и от германския външен министър Йошка Фишер.
Конферемцията през декември премина под италианското председателство. Тогава тя се провали заради испанските и полските протести да бъдат променени изборните разпоредби от Договора в Ница, за да се стигане до таква формула, която да е по-благосклонна.
Ирландското председателство разпространи документ, представящ решения на отворените въпроси. Делегациите изглежда приемат тези предложения, особено тези относно състава на Комисията и увеличаването на минималния брой на евродепутатите от всяка страна.
Въпреки това все още няма споразумение между лидерите на ЕС за това, кой ще бъде новият председател на Европейската комисия. Според Бърти Ахърн има няколко доста добри кандидата. Имената им са известни в публичната сфера и са били дискутирани вечерта в четвъртък, продължи той. Дискусиите за това обаче са оставени за 18 юни.
Ахърн сподели пред журналистите  на 17 юни, че новият председател на ЕК трябва да е динамичен и уверен човек. Той обаче отказа да назове името на кандидата на ирландското председателство.
Френският държавен глава Жак Ширак обяви, че не е необходимо новият председател на ЕК да принадлежи към определена политическа партия. Той обаче трябва да е от страна, която взима дейно участие във всички основни европейски политики.
По всичко личи, че Ширак изключва кандидатурите на европейския комисар по външните отношения Крис Патън и на датския премиер Андерс Фог Расмусен.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.