Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
12-06-2013

Резултати от годишния анализ на напредъка в областта на цифровите технологии в ЕС

Според резултатите от годишния анализ на ключовите показатели по Програмата в областта на цифровите технологии, публикувани днес от Комисията, европейците разполагат с базови цифрови мрежи и услуги, но не се възползват напълно от основните настоящи и бъдещи преимущества на цифровата революция, поради проблеми на пазарите на далекосъобщения и цифрови услуги в Европа. По-късно тази година Комисията ще приеме предложения за конкретни мерки в отговор на искането на Европейския съвет за изграждане на единен пазар на далекосъобщенията с цел да бъдат преодолени потвърдените от данните днес проблеми, съобщава Рапид.

Нели Крус заяви: „Радвам се, че базовият интернет вече е на практика навсякъде в ЕС, но не можем да си позволим да спрем дотук. Данните сочат, че основният проблем тази година е липсата на инвестиции в свръхскоростни мрежи, както и продължаващата липса на истински единен пазар на далекосъобщенията. Проблемът е ясен, затова нашият отговор под формата на пакет за единен пазар на далекосъобщенията също ще бъде ясен.“

Основните заключения в анализа на Европейската комисия на постиженията по Програмата в областта на цифровите технологии са:

Напредък по отношение на интернет:

Базовите широколентови мрежи на практика вече са достъпни навсякъде в Европа – работата на сателитите се е подобрила, което помага за осигуряване на покритие за оставащите 4,5 % от населението без достъп до базов стационарен широколентов интернет. Сега Комисията насочва усилия за по-добро използване на сателити за запълване на оставащите пропуски.Половината от населението има високоскоростен широколентов достъп до интернет – 54 % от гражданите на ЕС имат достъп до широколентов интернет със скорост по-висока от 30 мегабита в секунда.Делът на достъпа до интернет чрез мобилни устройства расте – 36 % от гражданите на ЕС влизат в интернет чрез лаптоп или друго мобилно устройство (достъпът чрез мобилни телефони се е повишил от 7 % през 2008 г. на 27 % през 2012 г.). Покритието с мобилни мрежи от четвърто поколение се е увеличило трикратно за една година на 26 %.

Проблемни области:

Само 2 % от домакинствата имат абонамент за свръхскоростен интернет (над 100 мегабита в секунда), което е далеч от целта на ЕС от 50 % за 2020 г.50 % от гражданите на ЕС са компютърно неграмотни или имат само елементарни компютърни умения – нито броят, нито нивото на умения на потребителите на ИКТ са се подобрили през изминалата година. 40 % от компаниите, които наемат или се опитват да наемат специалисти в областта на ИТ срещат трудности, а същевременно настоящият брой свободни работни места в областта на ИКТ се очаква да нарасне на 900 000 през 2015 г. В рамките на стартиралата неотдавна Широка коалиция за работни места в сферата на цифровите технологии ще бъдат предприети действия за преодоляване на този проблем.

Други резултати:

Все повече хора са изпробвали интернет – делът на гражданите на ЕС, които никога не са използвали интернет, продължава да спада (с 2 процентни пункта по-малко на 22 %). Въпреки това около 100 милиона европейци все още никога не са използвали интернет, цитирайки като основни пречки твърде високите разходи или липсата на интерес или умения.70 % вече използват редовно интернет – поне веднъж седмично, което е повишение спрямо 67 % за изминалата година. 54 % от хората с увреждания редовно използват интернет – повишение спрямо 51 % за миналата година.През 2012 г. цените на роуминга са се понижили – с почти 5 евро цента, главно след влизане в сила на 1 юли 2012 г. на новия Регламент за роуминга.Електронната търговия бележи стабилен растеж, но не и в международен план – 45 % от хората използват интернет за закупуването на стоки и услуги, което е само слабо увеличение спрямо 43 % за миналата година. Много малко хора пазаруват в чужбина.Електронно управление вече се използва от повечето предприятия и граждани – 87 % от предприятията са въвели електронно управление, а броят на гражданите, ползващи се от тези услуги също се е повишил през последната година на 44 % (увеличение с 3 процентни пункта и на двата дяла).Разходите за научни изследвания леко са се повишили, въпреки бюджетните ограничения. Публичните инвестиции в изследователска и развойна дейност в областта на ИКТ са се увеличили с 1,8 % или със 122 млн. евро до 6,9 млрд. евро. Частните инвестиции също са се увеличили, но ръстът от 2,7 % не е достатъчен, за да компенсира миналогодишния спад.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.