Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
19-06-2004

ХЪРВАТСКА С АМБИЦИИ ДА СТАНЕ ЧЛЕН НА ЕС ПРЕЗ 2007

Преговорите на Европейския съюз с Хърватска ще започнат догодина. По време на двудневната среща в Брюксел лидерите на държавите от Европейския съюз обявиха потвърдиха, че Хърватска става официален кандидат за членство. Хроника на Симона Спасова!

Президентът на Европейската Комисия, Романо Проди, заяви: “Много сме доволни, че Хърватска ще се  присъедини към Европа с нас.” През май тази година Европейският съюз прие 10 нови страни,с което броят на държавите членки се увеличи до 25. Хърватска се надява да влезе в ЕС през 2007 заедно с България и Румъния. Европейските ръководители използваха срещата, за да препотвърдят желанието си, да видят България и Румъния като членове на съюза след 3 години. На срещата бяха обсъдени наново и исканията на съюза спрямо България и Румъния. Ирландският външен министър, Берти Ахърн, чиято страна  е ротационен председател на съюза, заяви, че не се планира България и Румъния да бъдат приети поотделно, ако изпълнят условията за членство. По- рано тази седмица България приключи успешно преговорите за влизане и се появиха предположения, че е възможно тя да стане член на съюза преди Румъния, която се надява да завърши преговорния процес в края на тази година. Относно Хърватска, 25те ръководители на страни- членки се съгласиха, че е изпълнила всички критерии, за да получи статут на официален кандидат.

През Април тази година, изпълнителното тяло на ЕС, Европейската Комисия, похвали готовността на Хърватска да сътрудничи с международния трибунал за военните престъпления в Хага - правителството на Иво Санадър е улеснило предаването на осем заподозрени престъпници на трибунала. Ръководителите на Европейския съюз отсъдиха, че, Хърватска трябва да продължи да съдейства на трибунала, да подобри състоянието на малцинствата в държавата и да ускори завръщането на етническите сърби, напуснали страната по време на войната през 1990. Хърватска е втората държава от бивша Югославия, която ще стане членка на ЕС. Словения, беше една от десетте страни, които влязоха в Европа през май тази година. България, Румъния и Турция са останалите кандидат- членки. Външният министър на Турция, който присъства на срещата на високо ниво, отбеляза, че преговорите със страната му може да започнат най-рано през март 2005. През месец декември лидерите на Европейския Съюз трябва да решат дали Турция е направила достатъчно за подобряването на човешките права и политически свободи, за да започне преговори.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.