Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
19-06-2004

ЗАКЛЮЧЕНИЯТА ОТ СРЕЩАТА НА ВЪРХА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ ПО ОТНОШЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

България и Румъния

Европейският Съвет подчертава, че България и Румъния са неразделна част от настоящия кръг на разширяване с 10 нови страни –членки, които се присъединиха към Съюза на 1 май 2004. Съюзът припомня, че водещите принципи, които се прилагаха при преговорите за присъединяване на 10 нови страни-членки, продължават да се прилагат за България и Румъния, които са част от настоящия и необратим процес на разширяване.

Европейският съвет приветства съществения напредък, направен от България и Румъния в преговорите за присъединяване през последните месеци и препотвърждава общата цел на Съюза да приеме двете страни като членки през януари 2007, ако са готови.

Постигайки честно и равностойно споразумение за финансовия пакет за България и Румъния в началото на тази година, Съюзът отвори пътя за приключване на преговорите по ключовите глави, свързани с финансирането и по този начин преговорите за присъединяване с двете страни навлезе в значима фаза. Имайки пред вид, че е осъществен реален и ефективен напредък в реформите и подготовката за присъединяването от страна на България и Румъния, Съюзът потвърждава решимостта си да доведе преговорите за присъединяване до успешен край за двете страни през 2004, на основата на собствените им постижения.
Съюзът отбелязва с голямо задоволство, че всички преговорни глави с България бяха временно затворени, а с Румъния бе отбелязан важен напредък и тя е много близо до изпълнение на тази цел. Страните-членки и Комисията ще продължат да оказват помощ на Румъния в тази посока. Европейският Съвет очаква Редовният доклад на Комисията за 2004, които ще оцени способността на двете страни да поемат отговорностите на членството към датата на присъединяването. С оглед подписването на Договора за присъединяване на България и Румъния възможно най-рано през 2005 година, подготовката на такъв договор ще започне през юли 2004.
От голямо значение за България и Румъния е да бъдат подготвени да поемат задълженията, произтичащи от членството. Съюзът приканва двете страни да засилят усилията си, за да бъдат готови за членство през януари 2007.
Съюзът подчертава, че България и Румъния трябва да обърнат особено внимание на подобряване на административния и съдебен капацитет, както и да продължат икономическите и структурни реформи, да въведат в практиката напълно и навреме ангажиментите, поети при преговорите. Съюзът ще наблюдава подготовката и изпълнението на поетите ангажименти, поети в областта на достиженията на европейското право (Acquis).



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.