Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
22-01-2014

Коментари на доклада на Европейската комисия за България

Тук може да видите как се коментира Доклада на ЕК в Twitter https://twitter.com/search?q=%23CVM&src=hash&f=realtime Във Facebook отново може да ползвате същия хаштаг "#CVM", за да откриете дискусии по темата.

Докладът на Европейската комисия е обективен, точен, базира се на факти, не политизира по никакъв начин ситуацията и е много професионален. Доволна съм от това, което виждам в доклада, защото той представлява много ясен план за действия, който ще започнем да изпълняваме. Това каза на пресконференция вицепремиерът и министърът на правосъдието Зинаида Златанова по повод доклада на Европейската комисия, предаде Агенция „Фокус”.

„Ще обсъдим действията и мерките със срокове, ще обсъдим във Висшия съдебен съвет мерките, за да направим ясен план и там. Мисля, че като цяло оценката е, че редица тенденции са предприети в правилна посока, като спазване и ненамеса на изпълнителната власт в съдебната”, допълни Златанова.

По думите й, настоящето правителството за шест месеца, тръгна от една ниска база, която очертава ситуация, в която основно демократичните принципи не бяха спазени. Тръгвайки от там, мисля, че повечето добри отзиви в доклада се отнасят за последните месеци на управлението в България. На практика – нищо ново, като констатации и забележки няма в доклада за 2013 година, почерта Златанова. Съвсем коректно Европейската комисия е отразила факта, че в тези 18 месеца е оценена работата на три български правителства, два Висши съдебни съвета, два парламента. Важно е, да осмислим добре препоръките и да започнем незабавно план за действие, каза още Зинаида Златанова.

Това, което е отправено като забележки, трябва да мобилизира работата на инситуциите в тази посока и не бива да се прехвърля отговорност между правителствата, коментира пък министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, цитиран от БНР.

Няма ангажимент кога този план ще бъде готов, но вицепремиерът Цветлин Йовчев отбеляза, че ще се изгради стройна система за борба с корупцията, тъй ката в последните доклади неизменно се повтаря, че няма осъдени висши чиновници:

По-скоро екшън планът ще бъде насочен в посока на това доизграждане, стабилизиране и укрепване на такава система. В никакъв случай, ако ние имаме един-единствен случай, в който имаме, да кажем, на високите нива задържан висш служител, който е осъден за корупция, това единствено не може да бъде индикатор и фактор, който ние ще разгледаме, че ние успешно сме решили проблема с корупцията. И аз мисля, че нашите партньори го разбират и в разговорите, които сме водили, представителите на комисията го разбират много добре. Т.е. в никакъв случай екшън планът няма да включва като цел ние да извадим един висш политик или държавник и да успеем да проведем едно успешно разследване и да го вкараме в затвора. Така, че това, което ще заложим в екшън плана, това е един системен подход.

Йовчев е оптимист, че в следващия доклад на европейската комисия по отношение на отправените сега критики за работата на БОРКОР и забележките им за работата на ДАНС, ще бъде отбелязан напредък.

Считам, че като че ли трябва да се възложат и други функции на това звено и то да стане едно аналитично звено, което ще има по-широк обхват в дейността си по отношение на дефиниране на рискови фактори по отношение на управлението, по отношение на сигурността като цяло и предлагане на механизъм за решаването им. По отношение на Държавна агенция 'Национална сигурност, всяка една такава трансформация, разбира се, тя е свързана с редица ефекти, които по един или друг начин затрудняват дейността, Мисля, че дейността, които в момента предприема ръководството на ДАНС са в правилна посока и те съвсем скоро ще могат да се поздравят с едни добри резултати, с едно ефективно противодействие на борбата с организираната престъпност.

Update 16:07, 22.01.2014

Най-важната новина от представянето на доклада на Европейската комисия е категоричният отказ на говорителя Марк Грей  да определи доклада като положителен, каза в предаването "12+3" ръководителят на Правната програма на института "Отворено общество" Иванка Иванова:

Това е проблем, защото редица страни в ЕС обвързаха бъдещото присъединяване на България и Румъния към Шенген с наличието на два последователни положителни доклада. Фактът, че Грей отказа да сложи такава оценка на доклада, за мен ясно показва, че България остава в ролята на втора категория член на ЕС.

Целия коментар може да видите тук, на страницата на БНР.

Лютви Местан: Докладът на ЕК трябва да се възприема като партньорски механизъм, който да помогне на България.

Докладът на ЕК e не просто обективен, той трябва да се възприема като партньорски механизъм, който да помогне на България най-сетне да преодолее онези дефицити, с които бяхме приети за пълноправен член на ЕС. Tова заяви лидерът на ДПС, цитиран от БНТ.

Меглена Кунева: Когато прочетете в един доклад на ЕК думата корупция, очаквайте проблеми с еврофинансирането

Докладът по механизма за сътрудничество и проверка на ЕК за България ще има пряко отражение върху еврофинансирането. Когато видите в един такъв доклад думата корупция, очаквайте двойни и тройни проверки, за да са сигурни в Брюксел, че парите отиват по предназнчение, а не да захранват българската мафия. Това коментира на пресконференция на Реформаторския  блок лидерът на ДБГ Меглена Кунева, като допълни, че определени среди в страната не искат да се знае истината какво пише в евродокладите и искат  да манипулират общественото мнение.

Аз посрещам и изпращам всеки доклад от 2001 г., а до 2007 г. и подготвях  екшън плановете за тях, така че, в крайна сметка, България стана член на  ЕС, категорична бе Кунева. Подготвяйки всяко действие в тях, знам, че
ако няма контрол от граждански и професионални общности, всички усилия  пропадат, коментира Кунева. Ако все пак след крайно негативнияна ЕК  доклад има едно положително нещо, то това е, че гражданите са успели да
спрат абсурдните назначени. Това означава, че обществото съзрява и в  това е моята наждежда. България е на гражданите, допълни още тя.

Готев: Механизмът за оценка на ЕК ще отпадне само при работеща правораздавателна система

Заместник главният редактор на електронното издание Euroaktiv Георги Готевкоментира в предаването "12+3" доклада на Европейската комисия за напредъка на България. Според него румънският доклад е доста положителен, в него се говори за наличието на политическа воля, докато в доклада за България се говори за липса на такава:

Аз съм убеден, че българските правителства неправилно си построяват приоритетите. Механизмът е този, който пречи най-много на  България, защото страната е пълноправен член на ЕС./…/ За отпадане на механизма заради предстоящото председателство на България през 2018-а година, извинявам се, но по-голяма глупост не съм чувал. Между двете неща няма  връзка. България спокойно може да е председател на ЕС с този механизъм. Той може да бъде свален само по един начин – когато България вкара в допустими граници своята правораздавателна система.

Томислав Дончев: Констатациите в доклада ще засилят вниманието към България

„Няма как констатациите от доклада да не се трансформират като засилено внимание към България, харченето на европейски средства ще бъде гледано под лупа", коментира депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев, предаде Дарик.

Според бившите управляващи, ГЕРБ си е взела поука от написаното в доклада, още преди той да е представен.

„Сигурно очаквате от нас да демонстрираме някакво политическо злорадство или хитрост - няма да направим нещо подобно. Докладът не е доклад по отношение на правителството „Орешарски", това е доклад по отношение на България. И аз, и вие живеем в България. По тази причина няма да си позволя да напомня, че все пак имаше периоди, когато имаше надежда това да е последният доклад на Европейската комисия. По тази причина няма да си позволя да четем едностранчиво от доклада пасажи, които ни устройват. Съветвам всички останали да направят същото - докладът трябва да бъде четен в неговата цялост и всеки - без значение на каква позиция е в момента, да си извади необходимите изводи. Това, което би могло да бъде коментирано като препоръка по отношение на нашето управление, ние сме го прочели внимателно и ако мога да отбележа със задоволство - по отношение на всички тези коментари и грешки, дефектите са отчетени, много преди докладът да бъде факт", каза още Дончев.
Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.