Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
07-03-2014

ЕК постигна целите си в областта на равните възможности 11 месеца предварително

Комисията отбелязва Международния ден на жената с новината, че е постигнала своите цели в областта на представителството на жените в управлението 11 месеца по-рано от предвиденото, съобщава Рапид.

Заместник-председателят на Комисията Марош Шефчович заяви: „Изключително съм доволен, че можем да отбележим Международния ден на жената с доказателство за постигане на конкретен напредък в сферата на равните възможности в Европейската комисия.

Комисията е изправена пред все по-големи предизвикателства: демографски промени, намаление с 5 % на служителите и повишени очаквания към нас от страна на нашите партньори. Затова използването на пълния потенциал на нашите служители вече е не просто желателно — то е силно необходимо. По тази причина определих постигането на равни възможности за ключов приоритет на моя мандат и се надявам, че заместникът ми ще продължи да гради върху този успех.“

В стратегията за равните възможности за периода 2010 — 2014 г. бяха определени цели със срок 31 декември 2014 г. в три области, в които жените бяха недостатъчно представени: 25 % от висшите управленски постове, 30 % от ръководните постове от средния ешелон и 43 % от неръководните администраторски постове.

Последните данни показват, че към 1 февруари 2014 г. и трите цели са били постигнати: 27,9 % от висшите ръководни кадри са жени, както и 30,3 % от ръководните кадри от средния ешелон и 43,2 % от неръководните администратори. Очаква се тези проценти да продължат да нарастват. Това представлява значително подобрение в сравнение с 1995 г., когато жени са заемали само 4 % от висшите ръководни постове, 10,7 % от ръководните постове от средния ешелон и 23,9 % от неръководните постове.

От 1988 г. насам Комисията работи активно за подобряване на равновесието между жените и мъжете сред служителите си. Текущата стратегия, която бе приета през първата година на сегашната Комисия през 2010 г., се основава на предишни постижения, но и показва подновен стремеж към постигане на по-амбициозни цели. Предишният опит сочи, че за ефективното постигане на целите този подход трябва да бъде допълнен с мерки, свързани с работното място. С неотдавнашния преглед на Правилника за персонала, влязъл в сила на 1 януари 2014 г., се въвеждат гъвкави условия на работа. Понастоящем почти 10 % от персонала на Комисията работи от разстояние и около 40 % от служителите са оборудвани с токен устройство за идентификация, което им позволява да работят навсякъде и по всяко време. Данните показват, че особено за жените гъвкавостта е ключов фактор, който ги е насърчил да поемат повече отговорности.

В сегашната стратегия се признава също, че ангажиментът от страна на висшето ръководство е от решаващо значение за успеха. Затова Комисията създаде условия за по-голяма инициативност и отчетност на висшето ръководство. Отделните генерални дирекции и служби трябва да отчитат своите постижения спрямо обща рамка за постиженията. Съответните им резултати се оценяват чрез изчисляване на индекс на равните възможности. Това доведе до присъждането на първите награди за балансирано работно място на девет генерални дирекции, показали най-много усилия за предоставяне на равни възможности. Генерална дирекция „Човешки ресурси и сигурност“ също така извършва тримесечен контрол на постигнатото във връзка с целите за равно представяне на половете на равнище генерални дирекции.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.