Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
12-03-2014

ЕП: Нужни са сериозни ангажименти и стабилна демократична основа в Турция

Членовете на Европейския парламент изразиха своята дълбока загриженост във връзка с последните твърдения за корупция по високите етажи на властта в Турция в резолюция, приета в сряда. Депутатите подчертаха, че конституционната реформа трябва да остане основен приоритет на Турция с оглед процесите на модернизация и демократизация в страната, съобщават от ЕП.

В своята оценка на доклада на Европейската комисия за напредъка на Турция за 2013 г., членовете на Европейския парламент отбелязаха, че преговорите на Турция с ЕС трябва да продължат, за да осигурят ясна рамка за реформи в Турция.

В резолюцията си Европейският парламент изразява съжаление за решението на Турция да отстрани прокурори и полицейски служители от разследванията за корупция по високите етажи на властта, подчертавайки, че това е в разрез с основния принцип на независима съдебна система. Безпристрастната и независима съдебна система е от жизненоважно значение за всяка демократична държава, смятат депутатите.

„Турция започна реформа в полза на гражданите. Последните промени в сферите на основните свободи, независимостта на съдебната система и свободата на изразяване обаче предизвикват сериозна загриженост. Сега се нуждаем от сериозен конструктивен диалог с Турция по тези теми, като Турция трябва да покаже истинска ангажираност към европейските си стремежи и към ценностите, върху които се основава ЕС“, заяви докладчикът Риа Омен-Ройтен (ЕНП, Нидерландия).

Депутатите подчертаха, че проектозаконът за Висшия съдебен съвет и проектозаконът за интернет пространството, се възприемат като ограничаващи основните свободи на гражданите на Турция и отдалечават Турция от изпълнението на критериите от Копенхаген за присъединяване към ЕС. Членовете на ЕП отправиха призив към Съвета да положи усилия за отварянето на преговорните глави за присъединяване 23 и 24, отнасящи се до съдебната система, основните права на гражданите, правосъдието и вътрешните работи.

Членовете на ЕП са притеснени от политическа поляризация в Турция и невъзможността на правителството и опозицията да постигнат консенсус по ключовите реформи за страната и по проекта за нова конституция. Депутатите смятат, че безпрецедентната вълна от протести в Турция отразява законните искания на много турски граждани за разширяване на демократичните процеси и настояват властите в Турция да насърчат толерантността и да гарантират свободата на вероизповеданието и на убежденията и свободата на събиранията.

ЕП насърчава турските власти да предприемат необходимите реформи за повишаването на социалните, културните и икономическите права на кюрдската общност. Членовете на ЕП насърчават Турция да продължи реформата в избирателната система, включително и да намали избирателния праг от 10%, както и да продължи  усилията си за борба с насилието срещу жени и за засилване на ролята на гражданското общество.

ЕП приветства съвместната декларация на лидерите на двете общности в Кипър за повторно започване на преговори за тяхното обединение и поиска Турция активно да подкрепя тези преговори за справедливо, цялостно и трайно решаване на този въпрос.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.