Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
17-03-2014

ЕК публикува второто издание на Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието

Днес Европейската комисия публикува второто издание на Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието, което има за цел насърчаване на качеството, независимостта и ефективността на съдебните системи в Европейския съюз, съобщават от ЕК. Информационното табло е инструмент, с който се предоставят обективни, надеждни и сравними данни за съдебните системи на държавите от ЕС. След първото издание през 2013 г. и с тазгодишното издание на Информационното табло ще продължат да се подпомагат държавите членки и ЕС да повишават ефективността на съдебните системи и по този начин да допринесат за стимулирането на икономическия растеж в Съюза. То е принос към европейския семестър — годишния процес на координация на икономическите политики в ЕС, който има за цел подобряване на икономическите резултати и конкурентоспособността на държавите членки чрез набор от специфични за всяка страна препоръки.

„Забавеното правосъдие е отказано правосъдие. Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието е ключов инструмент в икономическата стратегия на ЕС, който дава възможност за постигане на по-ефективно правосъдие за гражданите и бизнеса. Съществуването на добре функционираща, независима съдебна система е от основно значение за спечелването на доверието на гражданите и инвеститорите и е абсолютно необходимо за наличието на взаимно доверие в европейското пространство на правосъдие“, заяви заместник-председателят Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието. „Това второ издание на Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието се появява в момент, когато много държави членки извършват съдебни реформи, за да подобрят своята конкурентоспособност. Развитието и данните потвърждават колко е важно да продължат да се полагат сериозни и решителни усилия за подобряване на ефективността на съдебните системи в ЕС.“

В Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието за 2014 г. са включени данни от различни източници. Повечето от количествените данни са предоставени от Европейската комисия за ефикасност на правосъдието (CEPEJ) към Съвета на Европа, която събира данни от държавите членки. Информационното табло за 2014 г. е с акцент върху спорните граждански и търговски дела и върху административните дела. В него се разглеждат същите показатели като през 2013 г., но са използвани някои допълнителни източници на информация:

Ефективност на съдебните системи: сред показателите са продължителност на производствата, дял на приключените производства и брой висящи дела. Качество: сред показателите са задължително обучение на съдиите, наблюдение и оценка на дейността на съдилищата, бюджет и човешки ресурси на съдилищата и наличност на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) и на алтернативни способи за разрешаване на спорове. Независимост: в Информационното табло се предоставят данни за усещането за независимост на съдебната система. Освен това в него за първи път се прави общ сравнителен преглед на начина, по който съдебните системи са организирани, за да защитават съдебната независимост в определени видове ситуации, когато тя може да е изложена на риск. Разглеждат се например правните гаранции по отношение на прехвърлянето или отстраняването на съдии.

В Информационното табло за 2014 г. са представени и резултатите от две пилотни проучвания, чрез които се предоставят допълнителни по-точни данни за продължителността (изразена в среден брой дни) на съдебните производства, свързани с конкурентното и потребителското право.

Сред основните заключения в Информационното табло на ЕС по въпросите на правосъдието за 2014 г. са (вж. приложението за по-подробна информация по области):

Някои държави членки продължават да са изправени пред особени предизвикателства по отношение на ефективността на своите съдебни системи. Продължителните производства на първа инстанция в съчетание с нисък дял на приключените производства или голям брой висящи дела показват, че са необходими по-нататъшни подобрения. Въпреки че някои държави членки неотдавна извършиха амбициозни реформи (например Португалия), резултатите от тях не са отразени в Информационното табло, тъй като данните са предимно от 2012 г.Наличието на инструменти на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) в съдилищата се е подобрило, но има още какво да се желае, особено по отношение на улесняването на контактите между съдилищата и гражданите. Вече в почти всички държави членки съществуват механизми за алтернативно разрешаване на спорове, а в повечето държави се извършва наблюдение и оценка на дейността на съдилищата.В почти една трета от държавите членки процентът на участие на съдиите в текущи обучения в областта на правото на ЕС е над 50%. Обучението на съдии и юристи и ИКТ инструментите са от съществено значение за ефективното функциониране на европейско пространство на правосъдие, основано на взаимно доверие.В няколко държави членки се е повишило усещането за независимост, докато в други то е намаляло.

Заключенията в информационното табло ще бъдат взети предвид при изготвянето на предстоящите специфични за всяка държава анализи в рамките на европейския семестър за 2014 г. Те също така ще бъдат взети предвид при работата по програмите за икономически реформи. Средства от ЕС (от Фонда за регионално развитие и Социалния фонд) могат да бъдат използвани за финансиране на реформи на националните съдебни системи.

Въз основа на първия сравнителен преглед на правните гаранции за защита на съдебната независимост Комисията възнамерява да задълбочи в още по-голяма степен този сравнителен анализ. Комисията ще работи с експерти от съдебната система и държавите членки, както и с юристи и европейски мрежи в областта на правосъдието, за подобряване на качеството, наличността и сравнимостта на данните, които ще се използват в бъдещите издания на Информационното табло.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.