Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
18-03-2014

Засилва се международното напрежение около Крим

Напрежението след референдума в Крим не стихва. Днес руският президент Владимир Путин ще направи специално изявление пред Федералното събрание в Кремъл във връзка с молбата на автономната република за присъединяване към руската федерация, съобщава БНТ.

Според руски медии се очаква Путин и председателят на кримския парламент Владимир Константинов да подпишат споразумение за приемане на републиката в състава на Русия. Междувременно стана ясно, че Киев готви иск срещу Москва на стойност 80 милиарда долара.

В Севастопол 40 въоръжени мъже в камуфлажни униформи са блокирали тази нощ входа на военна база в града. Мъжете са поставили на украинските военнослужещи ултиматум да се предадат.

Продължават и острите международни реакции срещу Русия. Заради кримската криза, Съединените щати отмениха съвместните руско-американски учения. Общото събрание на ООН ще проведе пленарно заседание за ситуацията в Украйна в четвъртък.

В събота Русия наложи вето при гласуването в Съвета за сигурност на ООН на резолюция против референдума в Крим.

Ако спрямо кримските татари бъде употребено насилие, Турция ще затвори Босфора за руски плавателни съдове. Това е заявил турският премиер Реджеп Ердоган в разговор по телефона с руския президент, твърди турски дипломатически източник, цитиран от „Дарик”. По-рано Ердоган и лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев са обсъдили заплахата за татарите във връзка с фактическата анексия на Крим от Москва чрез проведения там референдум.

Ердоган заяви, че Турция няма да признае референдума в Крим, при който близо 97% от избирателите избраха присъединяване към Русия.

"Турция иска териториалната цялост на Украйна да бъде запазена. Ако НАТО вземе решение по този въпрос, Турция със сигурност ще се придържа към него", уточни той.

Япония също обяви, че налага санкции на Москва. Токио прекрати консултациите за облекчаване на визовия режим за руснаци и замрази преговорите по три споразумения с Русия - за сътрудничество в областта на инвестициите и усвояването на космоса и за предотвратяване на опасна военна дейност, съобщава БНР.

Япония призова Руската федерация да спазва международното право, да уважава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, да оттегли решението си да признае независимостта на Крим и да не присъединява украинската автономна република.

И властите в Канада въведоха санкции срещу 7 руски и трима кримски високопоставени служители държавни служители, съобщи канадският премиер Стивън Харпър. Тези лица нямат право да влизат в Канада и при налични такива, сметките им в канадски банки се замразяват. В списъка фигурират вицепремиерът на правителството на Русия Дмитрий Рогозин, председателят на кримския парламент Владимир Константинов и кримският премиер Сергей Аксьонов.

Междувременно Кипър се обяви против допълнителни санкции срещу Русия, които могат да засегнат сериозно икономиките на страните от Евросъюза. Ние сме против мерки, които в действителност ще накажат нас, но ако се стигне до там, ще настояваме за компенсации, заяви външният министър Йоанис Касулидис.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.