Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
20-03-2014

Европейският съвет обсъжда икономиката на блока

 

Правителството одобри позицията на България за участие в редовното заседание на Европейския съвет, съобщава правителствената пресслужба.

Срещата на държавните и правителствени лидери на страните от Европейския съюз ще се проведе в Брюксел на 20 и 21 март. На нея ще бъде приключена първата фаза от Европейския семестър – инструментът, който координира икономическите политики на Съюза за 2014 г. На заседанието ще бъдат отбелязани положителните тенденции във възстановяването на европейската икономика след годините на ограничен и дори негативен растеж.

Акцент на Европейския съвет ще бъде темата за европейската промишленост като първостепенен фактор за растеж и разкриване на работни места в ЕС. Правителствените и държавни ръководители ще обсъдят Съобщението на Европейската комисия „За възраждане на европейската промишленост” и ще призоват за ефективното използване на финансовите инструменти на ЕС в подкрепа на иновациите и малките и средни предприятия – Хоризонт 2020, Механизма за свързване на Европа, Европейските структурни и инвестиционни фондове, новата програма за конкурентоспособност на предприятията и МСП (COSME) и др.

България споделя виждането, че дискусиите в рамките на Европейския семестър 2014 г. следва да бъдат концентрирани върху конкурентоспособността, създаването на нови работи места и борбата с безработицата, най-вече сред младите, както и допълнителните реформи за подобряване функционирането на пазара на труда. България приветства поставения акцент върху повишаването на ефективността на публичните разходи, модернизирането на публичната администрация и възстановяването на нормалното кредитиране в икономиката. Това са фактори, които могат да имат положителен ефект върху икономическия растеж в краткосрочен и средносрочен период. България подкрепя също така начертаните на европейско ниво мерки за реиндустриализация на Европа.

Втори ключов акцент на срещата на най-високо равнище на ЕС ще бъде енергийната и климатична политика като неразривно обвързана с целите на Съюза за постигане на конкурентоспособна икономика с ниска въглеродна интензивност. България споделя разбирането, че са необходими сериозни усилия в борбата с климатичните промени. Подчертаваме, че ангажираността на ЕС в тези усилия следва да бъде в контекста на глобалните договорености за намаляване на парниковите емисии, увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници. Смятаме, че държавите-членки следва да имат възможността да изберат най-подходящите национални мерки за постигане на общите европейски цели, чрез подходящи разходно-ефективни механизми, съобразени с актуалното състояние и развитието на икономиките на страните. Българската страна ще акцентира върху необходимостта относителната тежест и социална поносимост за различните държави-членки на инвестициите в пресктруктуриране на енергийните системи да бъде отчетена адекватно.

Освен механизмите за гъвкавост и принципите за разпределяне на усилията, за страната ни е от първостепенно значение координирането на политиките в областта на енергетиката и климата с правилата за предоставяне на държавна помощ, за да се осигури достъпна енергия за крайните потребители, в частност уязвимите домакинства и енергоинтензивните промишлени сектори, които трябва да запазят конкурентоспособността си.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.