Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
21-03-2014

ЕС се въздържа от икономически санкции срещу Русия

Европейският съюз разшири санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим от Москва. Съюзът замрази активите и наложи забрана за пътуване на още 12 руснаци и украинци, съобщава агенция „Фокус”. С това броят на лицата, влизащи в списъка със санкции на ЕС във връзка с украинската криза, достига 33-ма души. Френският президент Франсоа Оланд обяви тази мярка след среща на лидерите на страните от ЕС, които за втори път за по-малко от две седмици се събраха в Брюксел, за да обсъдят украинската криза.

„Русия трябва да разбере, че не може да продължи, че трябва да поеме по пътя на диалога”, каза Оланд.

Имената на засегнатите от санкциите ще станат известни в петък.

Освен това, ЕС отмени провеждането на срещата на върха Русия-ЕС, насрочена за 3 юни, съобщи от своя страна председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой. „Отменихме следващата среща на върха Русия—ЕС, освен това странните членки отменят двустранните срещи”, каза Ромпой след края на първия ден на срещата на лидерите на европейските страни.

Засега ЕС не е съгласувал целенасочени икономически санкции срещу Русия във връзка със ситуацията около Украйна. Това оповести председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу на пресконференция след края на първия ден от срещата на европейските лидери в Брюксел.

„Вече работим върху това. Разглеждаме различни сфери, които могат да имат трайни последствия за отношенията между ЕС и Русия. Това е широк спектър от икономическата сфера. Засега не можем да вземем решение за конкретни мерки. Това зависи от ситуацията. Сега новината е в това, че страните членки ни дадоха силен мандат за създаването на тези възможни целенасочени мерки”, каза Барозу.

Съветът на ЕС е дал поръчение на ЕК да разработи търговски и икономически мерки срещу Крим, съобщи председателят на ЕК.

„Участниците в срещата на ЕС поръчаха на ЕК да подготви правна оценка на действията по включване на Крим в състава на Русия, а също и дадоха задание на ЕК и страните от ЕС да подготвят и да съставят списък от възможни мерки, включително търговски и икономически, за предотвратяване на допълнителна ескалация на кризата в Украйна”, каза Барозу.

„Ние трябва да покажем на Русия, че определени действия са неприемливи в 21 век”, подчерта председателят на ЕК.

В същото време той обеща да окаже на Украйна всестранна подкрепа, за да й помогне да стане ефективна демократична държава.

Освен това, бе взето решение ЕС да изпрати своя наблюдателна мисия в Украйна, ако мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) се окаже невъзможна.

„Ние предпочитаме да има мисия на ОССЕ. Ако това е невъзможно, ние разглеждаме възможността да изпратим мисия на ЕС. Подготовката вече започна”, съобщи председателят на Европейския съвет.

Ромпой каза, че страните от ЕС призовават за незабавното постигане на споразумение по повод на разполагането на мисия на ОССЕ в Украйна. „Ние помолихме върховния представител на ЕС (за външната политика и сигурността Катрин Аштън) да разработи планове, за да се подпомогне работата на мисията на ОССЕ. В отсъствие на мисия на ОССЕ в близките дни ЕС ще прати своя мисия”, каза председателят на Европейския съвет.

Междувременно, Берлин заплаши с икономически санкции, в случай че Русия нахлуе със свои войски в Източна Украйна. Германският канцлер Ангела Меркел каза още, че в преговорите между Международния валутен фонд и Украйна е достигнат значителен напредък.

По думите й, ЕС е готов да окаже финансова подкрепа на Украйна, но за това е необходимо споразумение с МВФ. Меркел съобщи, че такова споразумение „в скоро време ще бъде постигнато”.

Заседанието на Европейския съвет продължава и днес, като в началото му предстои церемония по подписване на политическия раздел от споразумението за асоцииране с Украйна. За тази цел в Брюксел е украинският премиер Арсений Яценюк. Европейските лидери очакват, че с подписването на документа ще дадат европейска перспектива на страната, както и стимул за демократични реформи.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.