Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
28-03-2014

Европейска среща на високо равнище, посветена на интеграцията на ромите

Местни, национални и европейски политици и лидери и представители на гражданското общество ще се съберат на среща в Брюксел на 4 април, за да обсъдят напредъка в интегрирането на ромите в цяла Европа, съобщава Рапид. Това ще бъде първата среща на високо равнище на ЕС, посветена на ромите, откакто през 2011 г. Комисията създаде Рамка на ЕС за национални стратегии за интегриране на ромите. Целта е да се направи преглед на това как се прилагат националните стратегии за ромите, представяни от държавите членки всяка година вследствие на приетата Рамка на ЕС, и дали те водят до подобряване на живота на ромските общности по места. Ще има изказвания включително от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, президента на Румъния Траян Бъсеску, заместник министър-председателя на България Зинаида Златанова, както и министри и държавни секретари от други девет държави — членки на ЕС (вж. приложението). Сред участниците, които ще направят изказване, ще бъдат Джордж Сорос – председател на фондация „Отворено общество“, и Цони Вайс – оцелял от ромския Холокост.

„От 2010 г. досега Европейската комисия неизменно включва интегрирането на ромите в политическия дневен ред. Когато си спомня за срещата на високо равнище в Кордоба, посветена на ромите, състояла се само преди четири години, се сещам, че въпросът за интегрирането на ромите не бе в полезрението на повечето държави членки. От предстоящата среща на високо равнище в Брюксел, посветена на ромите, на която ще присъстват национални политици от много държави членки, е видно, че е задухал вятърът на промяната. Това е окуражаващо!“ заяви заместник-председателят Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието. „Рамката на ЕС за национални стратегии за интегриране на ромите беше преломно постижение с това, че националните правителства приеха да се ангажират на най-високо равнище да работят за по-успешното интегриране на ромите. Очаквам провеждането на плодотворни дискусии относно най-ефективните подходи за действия на местно равнище за приобщаване на ромите и предизвикване на реална промяна по места. Убедена съм, че с общи усилия можем да предизвикаме процес на промени за най-голямото етническо малцинство в Европа.“

„Държавите членки трябва да предприемат действия за подобряване на ежедневието на ромските общности в Европа по отношение на образованието, трудовата заетост, здравеопазването и жилищното настаняване“, заяви Ласло Андор, европейски комисар по трудовата заетост, социалните въпроси и приобщаването. „Комисията ще продължи да следи отблизо конкретните действия на държавите членки и да работи с тях, за да гарантира, че средствата на ЕС, отделени за следващите седем години, се използват по най-целесъобразен начин за постигането на тази цел. Тази среща на високо равнище е добра възможност да се проведат дискусии с много от лицата, които участват пряко в усилията за постигане на реална промяна за ромските общности, по-специално по въпроса за нуждата да се гарантира, че необходимите средства достигат до местното равнище.“

Третата среща на високо равнище на ЕС, посветена на ромите, съвпада с оценката на Европейската комисия от 2014 г. на постигнатия напредък в прилагането на националните стратегии за интегриране на ромите. Тя представлява най-важният доклад от изготвянето на Рамката на ЕС досега, като в нея се проследява напредъкът в държавите членки от 2011 г. насам. В нея ще бъде оценено положението в 28-те държави членки в основните области на образованието, трудовата заетост, здравеопазването и жилищното настаняване, както и по отношение на борбата с дискриминацията и начина, по който се използва финансирането, и ще бъдат отправени препоръки. Констатациите от нея ще се използват и в годишния процес в рамките на европейския семестър за координиране на икономическата политика, в резултат на което ЕС може да отправи свързани с проблемите на ромите специфични за всяка държава препоръки. Благодарение на този ежегоден цикъл темата за интегрирането на ромите продължава да бъде неизменна част от дневния ред на ЕС.

Срещата на високо равнище на ЕС, посветена на ромите, ще се проведе в Брюксел на 4 април 2014 г. (вж. проекта на дневен ред в приложението). Близо 500 представители на институциите на ЕС, националните правителства и парламенти, международни организации, гражданското общество (включително ромски организации) и местните и регионалните власти ще представят своите гледни точки относно това какво е постигнато досега и как в бъдеще да се работи за по-успешното интегриране на ромите.

Усилията на тазгодишната среща на високо равнище ще бъдат съсредоточени върху три предизвикателства пред по-успешното интегриране на ромите на местно равнище: как да се гарантира ефект на приобщаване от политиките за всички роми на местно равнище; как да се помогне за това финансирането от ЕС да достига до местните и регионалните власти в подкрепа на интегрирането на ромите; и как интегрирането на ромите да стане реалност на местно равнище в държавите, обхванати от процеса на разширяване. Редица кметове от няколко държави членки и държави кандидатки ще участват в срещата на високо равнище (вж. списъка с участниците в приложението).

Събитието ще бъде предавано на живо по интернет.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.