Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
02-04-2014

Конфронтацията между политическите партии ще неглижира европейския дневен ред преди изборите на 25 май

Ситуацията в България, ролята на страната ни в Европейския съюз и конкретния принос на ЕС в подкрепа на реформите у нас и в целия регион обсъдиха в Брюксел президентът Росен Плевнелиев и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

„Европейският парламент винаги е разбирал и подкрепял България и за нас е изключително важно да споделим идеите и притесненията си и с оглед на идващите европейски избори“, каза президентът Росен Плевнелиев на съвместен брифинг с Мартин Шулц след срещата им в ЕП. Двамата изразиха надежда, че в следващите два месеца европейският дневен ред, как България може да добави стойност към ЕС, да подобри и да се включи в програмите на ЕС по най-смисления начин, ще бъдат в центъра на дебатите.

Росен Плевнелиев и Мартин Шулц са споделили опасенията си, че европейските избори, които в България ще се проведат на 25 май, ще бъдат третирани като вътрешнополитически избори и като повод за конфронтация между политическите партии. „Това би довело до неглижиране на проблематиката, свързана с европейския дневен ред, и до негативна кампания на тежко противопоставяне“, каза президентът.  

„Надяваме се липсата на диалог между основните политически партии да бъде преодоляна. Има реформи, които не ни чакат, и важни решения, които трябва да се вземат в скоро време. Политическото противопоставяне трябва да отстъпи място на важни държавнически решения. Разбира се, то е част от демокрацията, винаги ще го има, но нашата обща надежда е, че пътят на реформите ще бъде засилен и европейският дневен ред ще има своята тежест и в България“, заяви още президентът Росен Плевнелиев.

Напредъкът на Югоизточна Европа в европейската интеграция и активната роля на България в подкрепа на страните от Западните Балкани също са били акцент по време на срещата. „България пледира за това Югоизточна Европа да остане във фокуса и от гледна точка на планирането до 2020 година, особено по отношение на свързаността на региона, която ще подкрепи неговата икономика“, каза още президентът.

Държавният глава е на работно посещение в Брюксел за участие в Четвъртата среща на върха ЕС-Африка, която ще започне днес.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.