Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
02-04-2014

Продължава да се работи за намаляване на административната тежест от законодателството, съдържащо европейски изисквания

През втората половина на 2013г. са изпълнени 21 мерки от Плана за намаляване на административната тежест от законодателството, съдържащо европейски изисквания

Министерският съвет прие отчет към 31.12.2013 г. за изпълнението на втория План за действие (2012-2014 г.) за намаляване с 20 на сто на административната тежест от законодателството, което съдържа национални и транспонирани европейски изисквания.

Планът за действие съдържа 167 мерки за намаляване на административната тежест, разпределени в групи съгласно петкомпонентния модел за опростяване на административната тежест и насочени към: подаване на сведения по електронен и мрежов път; събиране на данни от други държавни органи вместо от бизнеса; премахване на задължения; разработване на инструкции; опростяване на терминологията и намаляване на сложността на нормативните разпоредби.

За отчетния период юли-декември 2013 г. обобщените резултати показват, чe са изпълнени 21 мерки. Предсрочно е изпълнена една съвместна мярка на НАП и НОИ със срок до края на 2014 г., в резултат на което реализираното намаляване на административната тежест за бизнеса в този период е със 124 млн. лева годишно.

В изпълнение на една от най-важните мерки в Плана за действие с водеща институция НОИ в края на 2013 г. е приета законовата рамка за създаване на Електронен регистър на болничните листове и задължението за подаване на информация в него. Разработват се проекти на подзаконови нормативни актове и задание за разработване на информационна система на регистъра. Срокът за цялостното изпълнение на тази мярка е декември 2014 г.

Изпълнението на мерките от Плана за действие от началото на 2012 г. до края на 2013 г. протича съгласно графика, като от общо 90 планирани за периода мерки са изпълнени 82 (92%), в това число една на НАП и НОИ предсрочно. Девет мерки (8%) са забавени поради необходимост от изготвяне на оценка на въздействието, като предстои тяхното изпълнение през първото полугодие на 2014 г. В резултат на това общото намаление на административната тежест за бизнеса от началото на 2012 г. до края на 2013 г. е 200 млн. лева годишно, което представлява 13% от планираното намаление с 20%.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.