Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
03-04-2014

Спътник по програмата „Коперник“ — готов за изстрелване

Европейската комисия очаква изстрелването на Sentinel 1А — първия спътник по програмата „Коперник“, на 3 април от европейския космодрум във Френска Гвиана. Стартът е предвиден за 23.02 ч. брюкселско време, съобщава Рапид.

„Коперник“, програмата на ЕС за наблюдение на Земята, ще осигури редовното наблюдение и следене на земните подсистеми — атмосферата, океаните и повърхността на континентите, и ще осигури надеждна, потвърдена и гарантирана информация в помощ на широк спектър от приложения и решения в областта на екологията и сигурността. Това изстрелване представлява крайъгълен камък за „Коперник“. Специални данни от наблюдение на Земята незабавно ще станат достъпни за оперативните служби.

„Коперник“ ще бъде в помощ за жизненоважните задачи по наблюдение на околната среда и сигурността, като осигурява данни от наблюдение на Земята. Данните, осигурявани от този спътник, ще позволят постигането на значителен напредък в подобряването на морската сигурност, наблюдението на изменението на климата, както и осигуряването на помощ при извънредни и кризисни ситуации.

Заместник-председателят на Европейската комисия Антонио Таяни, отговарящ за промишлеността и предприемачеството, заяви: „Космосът представлява приоритет за Съюза; бюджетът за двете водещи европейски космически програми, „Коперник“ и „Галилео“, е осигурен за следващите седем години. Почти 12 милиарда евро ще бъдат инвестирани в космически технологии. Моят приоритет е да гарантирам, че този бюджет ще умножи ползите, които европейските граждани ще извлекат от нашите космически програми“.

Sentinel 1 е първата от шест мисии в рамките на инициативата „Коперник“. Мисията Sentinel 1 се състои от група от двата спътника Sentinel 1А и Sentinel 1B с полярна орбита, които са в една и съща орбитална равнина, работят денонощно и извършват формиране на изображения на принципа на радиолокационното синтезиране на апертурата.

Sentinel 1А се експлоатира в четири режима за формиране на изображения с различни разделителна способност (до 10 m) и обхват (до 250 km), като предоставя надеждно и повторяемо следене в обширни райони. Той е проектиран да функционира в предварително програмиран режим на работа, създавайки изображение с висока разделителна способност за всички части на световната суша, крайбрежните зони и морските пътища, като обхваща световния океан. Това гарантира надеждността на услугата, както се изисква от оперативните служби, и наличието на подходящ дългосрочен архив на данни, създаден за приложения, основаващи се на дълги времеви редове.

Сред услугите, осигурявани чрез Sentinel 1А, са приложения като например:

следене на морските зони, покрити с лед, и на арктическата околна среда

наблюдение на морската околна среда, включително откриване и следене на нефтени разливи, както и отриване на кораби за целите на морската сигурност

следене на опасностите от движение на земната повърхност

картографиране на повърхността на сушата: гори, водоеми и почви, устойчиво селско стопанство

картографиране за целите на хуманитарната помощ в кризисни ситуации

мониторинг на климата

Регламентът за програмата „Коперник“, за който вече е постигнато политическо споразумение от Съвета на министрите на ЕС и от Европейския парламент, определя целите, управлението и финансирането на „Коперник“ (около 4,3 млрд. евро) за периода 2014—2020 г.

„Коперник“ ще спомогне също така европейските предприятия да създават нови работни места и търговски възможности, по-специално услуги за генериране и разпространение на данни за околната среда, както и ще осигури подкрепа за самия космически отрасъл. Непряко, от точни и надеждни данни от наблюдението на Земята ще могат да се възползват различни други икономически сектори — например транспортът, нефтогазовата промишленост, застрахователното дело и селското стопанство.

Проучванията показват, че програмата „Коперник“ би могла да доведе до финансови ползи в размер на около 30 милиарда евро и да създаде приблизително 50 000 работни места в Европа до 2030 г. Освен това режимът на свободно разпространяване на данните и информацията по услугите по „Коперник“ ще допринесат за това гражданите, дружествата, изследователите и политиците да добавят екологично измерение във всички свои дейности и процедури за вземане на решения.

Понастоящем космическите дейности вече насърчават развитието на пазар за продукти и услуги чрез спътници, осигурявайки работни места за висококвалифициран персонал, от които нашата промишленост ще се нуждае, за да се развива сега и в бъдеще.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.