Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-04-2014

Как правилно да се използват европейските средства в България

Днес в София ще се проведе семинар за подобряване на управлението и гарантиране на правилното изразходване на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове, съобщават от ЕК. Домакини на проявата са Европейската комисия, българските власти и Асоциация „Прозрачност без граници“ (българският клон на Transparency International). На семинара ще бъдат представени инструменти за подкрепа на управлението на средствата и ще бъдат обсъдени конкретни мерки за изграждане на административен капацитет и обучение на националните служители с цел успешно предоставяне на средствата от фондовете. Ще се обсъдят и мерки за предотвратяване на измамите и корупцията, които лишават гражданите от истинските ползи от инвестициите на ЕС.

През периода 2014 — 2020 г. в българските региони ще бъдат инвестирани 7,6 млрд. евро по линия на политиката на сближаване на ЕС. Това е почти 70% от общите национални публични инвестиции. През новия финансов период се поставя по-голям акцент върху подобряването на управлението на средствата и на необходимия за това капацитет, за да се постигне възможно най-голямо въздействие. Съгласно новите правила за пръв път има изрично изискване националните органи да въведат пропорционални мерки за предотвратяване на измамите, като идентифицират и вземат предвид потенциалните рискови области. Това е много важно, тъй като според последните данни на Transparency International и от проучвания „Евробарометър“ мнозинството от българите (84%) смятат, че корупцията е широко разпространена в страната.

Комисарят по въпросите на регионалната политика Йоханес Хаан коментира: „Всички ние трябва да възприемем политика на нулева търпимост, за да предпазим бъдещите инвестиции от евентуални злоупотреби. Преди всичко обаче става въпрос за извличане на максимума от нашите инвестиции, за да могат гражданите да усетят ползите от тях под формата на нови работни места, по-голям просперитет и по-добро качество на живот. От наша страна мога да ви уверя, че Комисията е готова да предостави всякаква помощ, която е по силите ѝ. Политиката на ЕС за регионално развитие има за цел не само предоставяне на средства и инвестиции. Продължаваме да работим в тясно сътрудничество с властите, за да се подготвят по-добре служителите да управляват средствата и да помогнем за осигуряването на необходимия административен капацитет, така че всяко евро да се изразходва по подходящ начин.“

Зинаида Златанова, заместник министър-председател и министър на правосъдието на България, коментира: „Злоупотребите с европейски средства са особено чувствителна тема за страни като България. Необходимостта от постоянен и ефективен контрол върху правилното разходване на европейската солидарност се обуславя и от факта, че в период на икономическа криза, тя се явява ключова за развитието на регионите, повишаване на конкурентоспособността на бизнеса, подобряване условията на труд и образование, осигуряване на заетост.“

Семинарът е част от поредица от прояви, които Комисията организира, за да помогне на държавите от ЕС да извлекат максимална полза от средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове. Проявата ще бъде открита от Зинаида Златанова, заместник министър-председател и министър на правосъдието на България, Огнян Минчев, председател на управителния съвет на Асоциация „Прозрачност без граници“, и Валтер Дефа, генерален директор на ГД „Регионална и селищна политика“. Представители на институциите на ЕС, българските власти и граждански организации ще обменят опит и ще споделят примери за добри практики за начините за оправомощаване на публичната администрация и гарантиране на правилното изразходване на средствата от фондовете.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.