Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-04-2014

ЕК предлага платформа за борба с недекларирания труд

Днес Комисията предложи създаването на европейска платформа за подобряване на сътрудничеството на равнище ЕС с цел по-ефективно предотвратяване и възпиране на недекларирания труд. Платформата ще обедини различни национални правоприлагащи органи, които участват в противодействието срещу недекларирания труд — явление, което нанася сериозни вреди върху условията на работа, лоялната конкуренция и държавния бюджет.

Ласло Андор — комисар на ЕС, отговарящ за заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване, заяви: Недекларираният труд лишава работниците от социална закрила, излага на риск тяхното здраве и безопасност и влошава условията на работа. Той също така подкопава лоялната конкуренция между предприятията и застрашава устойчивостта на държавните финанси и системите за социална сигурност. В крайна сметка всички губят. Ето защо Комисията е твърдо решена да подкрепи държавите членки за противодействие срещу тази порочна практика, така че да защитим работниците, да осигурим равнопоставени условия на конкуренция между дружествата и да гарантираме приходите от данъци“.

Новата платформа ще обедини всички правоприлагащи органи, които участват в противодействието срещу недекларирания труд, като например инспекторатите по труда и социалната сигурност, органите за данъчно облагане и миграционните власти, както и други заинтересовани страни — примерно представители на работодателите и служителите на равнище ЕС. В предложението се предвижда членове на платформата да бъдат всички държави — членки на ЕС, тъй като недекларираният труд засяга всички тях и съвместното им участие е от основно значение за разрешаването на проблеми с трансграничен характер.

Платформата ще запълни съществуваща празнота на равнище ЕС, тъй като досега недекларираният труд се обсъждаше нередовно и некоординирано в различни комитети и работни групи. Тя ще даде възможност за по-ефективно сътрудничество между органите, които действат на място и ежедневно срещу недекларирания труд.

От новата платформа се очаква:

да предостави форум, в рамките на който експерти могат да споделят информация и най-добри практики, като по този начин разширят ограничените досега контакти;

да проучва националните и европейските инструменти за справяне с общи проблеми, като например свързаното явление на фиктивна самостоятелна заетост и недеклариран труд в рамките на подизпълнителски вериги;

да предприема мерки във връзка с трансграничните аспекти на явлението — например като проучва начини за подобряване на обмена на данни между националните администрации;

да засили оперативното сътрудничество — например чрез обмен на персонал и съвместни обучения и инспекции;да разработи общи принципи и насоки за провеждането на инспекции за противодействие срещу недекларирания труд;

да повиши информираността за проблема чрез провеждане на общи дейности — например европейски кампании и регионални или общосъюзни стратегии.

Предложението за решение за създаване на европейска платформа за противодействие срещу недекларирания труд ще бъде изпратено на Европейския парламент и на Съвета за приемане от тях.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.