Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
21-06-2004

БЪЛГАРИЯ ПО-БЛИЗО ДО ЧЛЕНСТВОТО В ЕС

След успешното приключване на преговорите с ЕС в Люксембург, България бавно, но сигурно се приближава към реализирането на целта си да се присъедини кум европейския клуб от 25-те страни-членки през 2007 г.
Българският премиер Симеон Сакскобургготски приветства приключването на преговорите и нарече събитието “голяма победа” за страната му. “Членството ни в ЕС се превърна от далечна мечта до близка реалност”, заяви премиерът в ефира на националната телевизия.

Ирландският премиер Брайън Коуен, чиято страна председателства в момента ЕС, добави, че това е “много позитивно постижение”. По думите му “то праща много ясен сигнал, че е поддържан импулса по време на преговорния процес”. Постигнато шест месеца по-рано от планираното, приключването на преговорите е “голям успех за България”, подчерта Коуен.

Все още са необходими реформи

Лидерите на ЕС ще разгледат Договора за присъединяване на срещата на върха през декември. Ако бъде одобрен, той ще бъде подписан през пролетта на 2005 г.
Министърът на външните работи на България Соломон Паси заяви, че приключването на преговорите отбелязва края на решителен етап и подчерта, че през следващите две години и половина страната ще изпълнява поетите по време на преговорите ангажименти, за да се гарантира, че България е готова да се присъедини на 1 януари 2007 г., когато ЕС отбелязва втората вълна на разширяването си на Изток.

Новата система за мониторинг може да забави членството

Споразумението включва, обаче, новата противоречива “защитна клауза”, която предоставя възможност на ЕС да прибегне до мярката да отложи членството на България с една година, ако строгата система за мониторинг установи, че България не е съумяла да проведе успешно необходимите реформи.
Комисарят по разширяването на ЕС Гюнтер Ферхойген, обаче, предупреди, че България има още много работа за свършване. По думите му правителството трябва да “подобри постиженията си” в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Смесени чувства

Въпреки всичко, очевидно е постигнат напредък. Туристическият сектор и промишлеността отбелязват ръст, като Германия е един от най-важните икономически партньори на България. Председателят на германско-българската търговско-индустриална камара Митко Василев посочи няколко примера за германски инвестиции в България. “Това са Metro Cash & Carry, производителят на хладилна техника Liebherr, Knauf и WAZ Group”, заяви Василев, отбелязвайки, че средни предприятия от текстилния сектор са разкрили 2200 работни места в региона, изнасяйки мъжки костюми към Западна Европа.
Настроенията на улицата, обаче, са оптимистични, макар и резервирани. Млад компютърен програмист заявил за баварската медия BR, че подкрепя присъединяването на страната към ЕС. “Повечето от състудентите ми, с които се дипломирахме заедно, заминаха в чужбина”, заяви той. Но страната става все по-привлекателна. Той отбеляза, че “сега те могат да решат да се върнат. Има многобройни възможности за работа за специалисти в България”.

За други, обаче, членството в ЕС няма да помогне с нищо. Малките земеделски производители и ромското малцинство в България, например виждат пред себе си неперспективно бъдеще. “Хората преди ни уважаваха повече”, заявява улична метачка от ромски произход. А сега, добавя тя, те стават все по-бедни. Тя е имала прилична работа във фабрика, “но в днешно време всичко, което можеш да работиш, ако имаш основно образование, е черна работа”.
Председателят на опозиционната БСП Сергей Станишев заяви, че според него София е действала прибързано. “За съжаление правителството избра бързината пред качеството”, отбеляза Станишев.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.