Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
23-06-2004

БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ ПО ПЪТЯ КЪМ ЕС

Особен интерес за Гърция представлява прогресът, който отбелязват България и Румъния в усилията си да изпълнят критериите за присъединяване към Европейския съюз и да станат пълноправни членки на Съюза през януари 2007 г.
Интересът на Гърция е разбираем заради географското съседство с двете страни и традиционните контакти с тях, което представлява и основата за силно изразено гръцко присъствие в икономическия живот на двете държави.

Изглежда, че двете страни са преодолели решително “балканския синдром”, който от години се наблюдава в широкия регион на Югоизточна Европа и все още предизвиква сериозни проблеми в страни като Македония, Косово, Босна и т.н.
В края на миналата седмица Съветът на Европа разпространи текст, в който се описват резултатите от хода на присъединяването на България и Румъния към ЕС, в който се твърди, че “България и Румъния представляват неразделна част от разрастващия се кръг на страни-преговарящи за членство, които ги очаква съдбата на присъединилите се на 1 май 10 нови членки”.

От ЕС казват, че водещите принципи, който се спазваха при преговорите за присъединяване на 10-те новоприети държави, важат и за България и Румъния. Представители на Съюза изразиха задоволство от съществения напредък в преговорния процес, който отбелязаха страните през последните месеци.

Въпреки тези факти приемането на двете страни не е гарантирано. Затова и Гърция, която има интерес от присъединяването на България и Румъния към ЕС, трябва по всеки възможен начин да подкрепя и насърчава това присъединяване.
В тази връзка е добре Гърция да изостави пренебрежителния си маниер по отношение на “балканската субкултура”, който не само подценява възможностите на двете държави, но и не е в услуга на гръцките предприятия, които развиват пряко или косвено икономическа дейност на териториите им.

Напротив, гръцкото правителство и дипломацията на Гърция трябва да полагат всички усилия, за да стимулират откриването на гръцки търговски представителства в България и Румъния.

Накрая, трябва да признаем, че в съвремието дипломацията е в рамките по-скоро на икономическата, отколкото на политическата сфера.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.