Europe.bg
  Начало - Тема на месеца
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Тема на месеца

  • A+
  • A-
13-03-2006

ЕДНО ЧЛЕНСТВО - ПЕТ СЦЕНАРИЯ...

КОГА И КАК БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ЕС?

ТЕМА НА МЕСЕЦА НА ПОРТАЛ ЕВРОПА

Портал ЕВРОПА започна да събира прогнозите на авторитетни експерти и коментатори за най-вероятния според тях вариант за членството на България в ЕС. Периодично ги публикуваме в рубриките ни "Актуално", "Анализи" и "Интервюта".

Наред с това събираме мненията на нашите регистрирани и нерегистрирани посетители в текущата "Анкета" на Портал Европа.

Повод да обявим тази тема на обществено обсъждане са четирите сценария, очертани от министъра по европейските въпроси Меглена Кунева; и петият, допълнен от директора на Европейския институт Юлиана Николова.

"Сценариите" се отнасят до текстовете на чл. 36, чл. 37, чл. 38 и чл. 39 от Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз, които съдържат т. нар. предпазни клаузи:


1. Приемане на България на 1 януари 2007 г.

Обявен приоритет на "Правителството на европейската интеграция". Министър Кунева каза на 9 март 2006: "Работим без резервен вариант - членство в ЕС на 1 януари 2007 без предпазни клаузи".


2. Приемане на България в ЕС на 1 януари 2007 г. със задействани една или две защитни клаузи

Става дума за т.нар. "малки клаузи", отнасящи се до вътрешния пазар и взаимното признаване в областта на наказателното право.

  • "Малките клаузи" могат да бъдат задействани преди присъединяването, въз основа на заключенията от мониторинга!
  • "Малките клаузи" могат да бъдат задействани и след началото на членството, в тригодишен период!

*Вътрешен пазар: най-сериозната клауза от трите т. нар. малки защитни клаузи. Движение на хора, стоки, капитали и услуги; земеделие, защита на потребителите и тяхното здраве, конкуренция, енергетика, транспорт и телекомуникации.

Чл. 37: "Ако България или Румъния не успеят да изпълнят ангажиментите, които са поели в контекста на преговорите за присъединяване, като с това причинят сериозно нарушение на функционирането на вътрешния пазар, включително нарушат свои ангажименти по отношение на всички секторни политики, които засягат икономическите дейности с през- граничен ефект, или представляват неизбежен риск за такова нарушение, Комисията може, до края на период от три години след присъединяването, след мотивирано искане от държава-членка или по своя собствена инициатива, да приеме Европейски регламенти или решения за установяване на подходящи мерки."

*Наказателно право:

Чл.38: "Ако има сериозни неблагоприятни последици или всякакъв неизбежен риск от настъпването на такива последици в България или Румъния при транспонирането, състоянието на изпълнение или прилагането на рамковите решения или на други съответни задължения, инструменти за сътрудничество и решения, отнасящи се до взаимното признаване в областта на наказателното право по смисъла на Дял VI от Договора за Европейски съюз и директивите и регламентите, отнасящи се до взаимното признаване на решенията по граждански дела съгласно Дял IV на Договора за Европейски Съюз и европейски закони и рамкови закони приети въз основата на Раздели 3 и 4 на Глава IV от Дял III на Част III на Конституцията, Комисията може до края на период от най-много три години след присъединяването, след мотивирано искане от държава-членка или по своя собствена инициатива и след консултации с държавите-членки, да приеме европейските регламенти или решения за установяване на защитни мерки и да уточни реда и условията, съгласно които тези мерки се привеждат в действат."


3. Приемане на България в ЕС на 1 януари 2008 г.

Става дума за т.нар. "генерална клауза" - специфичната защитна клауза относно правосъдието и вътрешните работи - която се прилага според договора ни с пълно единодушие на страните членки в случай, че в някой сектор на икономиката има затруднения, които могат да причинят сериозно влошаване на икономическата ситуация в дадена област било в ЕС, било в България.

  • "Генералната клауза" може да бъде задействана преди присъединяването, въз основа на заключенията от мониторинга!

*Правосъдие и вътрешен ред (в оригиналния текст на английски „manifestingly unprepared” - демонстративно неподготвени):

Член 39: "Ако въз основа на извършвания от Комисията постоянен мониторинг на ангажиментите поети от България и Румъния в контекста на преговорите по присъединяване и по-специално въз основа на мониторинговите доклади на Комисията, съществува ясно доказателство, че състоянието на подготовка за приемане и прилагане на достиженията на правото на ЕС в България или Румъния е такова, че съществува сериозен риск от това, че една от тези държави е очевидно неподготвена да отговори на условията за членство до датата на присъединяване на 1 януари 2007 в редица важни области, Съветът може да реши, с единодушие по препоръка на Комисията, датата на присъединяване на въпросната държава да бъде отложена с една година до 1 януари 2008 г."


4. Приемане на България в ЕС на 1 януари 2008 г. със задействана(и) защитна(и) клауза(и)

Т.е. Член 39 плюс Член 38 и/ли/ Член 37


5. Закъснение на ратификациите на Договора за присъединяване в някой/някои от националните парламенти


Портал ЕВРОПА възнамерява в рамките на няколко дни да събере прогнозите на водещи анализатори и впоследствие да обяви чие предположение е било най-близо до реалността.




 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.