Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
24-06-2004

"КРАЯТ НА ГЕРМАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО" ПРИВИЖДА НЕМСКАТА ПРЕСА ЗАРАДИ ПРОВАЛА НА ЕВРО-ИЗБОРИТЕ

Преглед на германския печат – Марк Люроа Больо.

Елиминирането на Германия от Евро – 2004 е, разбира се, на всички първи страници на германските вестници. Феновете са разочаровани и то много, но те бяха предупредени. Още преди началото на европейското, пресата не спираше да повтаря, че това, което липсва на националите, са две от най-важните неща – желание и оптимизъм. Даже вчера сутринта, няколко часа преди мача Германия-Чехия, германският вестник “Берлинер Цайтунг” пишеше “вече не сме част от елита на футболното игрище”. Но футболът не е единственият източник на лоши новини из страниците на германската преса. “Загубата си има лице”, пише седмичника “Тагесшпигел”, “ а то е лицето на канцлера Герхард Шрьодер. Очите му са хлътнали в орбитите, кожата му е като прозрачна, бръчките по челото и около устата му са станали още по- дълбоки.”

Но причината за това не е футболът. Десет дни след историческата загуба, която претърпяха германския канцлер и партията му - ЕсПеДе  на изборите за Европарламент и след като представянето на държавния бюджет за 2005 разкри, че за пореден път Германия е на границата на фалита, пресата в страната е повече от черногледа. “Тагесшпигел” говори за “атмосфера “края на света” в редиците на управляващата партия”. След двойната загуба на изборите – на тези за Европарламент и тези в департамента Турингия, в германската социалдемократическа партия ЕсПеДе цари погром. Залезът на някогашната силна народна партия става все по-осезаем, а върнатите партийни карти все по-многобройни. Канцлерът Шрьодер се бори за реформите си, но е останал съвсем сам. “ Има ли живот за червено-зелената коалиция след Шрьодер ?” е въпросът, който задава “Тагесшпигел”.

“Германската социалдемокрация е на ръба на пропастта” пише “Франкфуртер Алге майне цайтунг”. В източна Германия партията ЕсПеДе вече не е народна, с оглед броя на членовете й както и на гласувалите за нея. В големите западни градове зелените я задминават. Традиционните й поддръжници – синдикатите, младежките и хуманитарните организации, се отричат от нея. Партията ЕсПеДе вече няма основи, а по този начин тя губи избирателите си, а заедно с тях и силата си да мобилизира обществото.

Известният германски ежедневник “Билтс цайтунг”, който се тиражира в 11 милиона, описва една Германия на края на силите си. Световната конюнктура е в разгара си. На всякъде растежът ще достигне до 4,7%. Що се отнася до Германия растежът й едва ли ще достигне и 1,7% и то в най-добрия случай. Все едно че държавата почти не съществува. Не на последно място по критики е и представеният държавен бюджет за 2005 година, който предвижда дефицит от едва 22 милиарда евро срещу повече от 40те милиарда тази година.

Но палмата на критиката със сигурност отива при левия германски вестник “Берлинер Цайтунг”, който направо обвинява Шрьодер в изготвянето на един “замаскиран бюджет, следователно бюджет в чието изпълнение никой не вярва. Този бюджет показва много ясно, продължава вестника,  до каква степен правителство е близо до края си.”



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.