Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
28-06-2004

СРЕЩА НА ВЪРХА НА НАТО В ИСТАНБУЛ, ЗА ПЪРВИ ПЪТ С УЧАСТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

Със заседание на Северноатлантическия съвет на равнище
държавни и правителствени ръководите на страните от НАТО днес в Истанбул започва срещата на върха на алианса. За първи път в подобен форум като пълноправни членове участват България и още шест източноевропейски държави, които бяха приети в НАТО на 29 март т.г. Българската делегация е водена от президента Георги Първанов и министър-председателя Симеон Сакскобургготски.
Външният министър Соломон Паси обяви, че България има големи очаквания от предстоящата среща на върха на НАТО в Истанбул. Според Паси, най-голямото очакване е да се преодолее разделението в Европа по повод иракската криза, а НАТО да поеме по-активни функции в Ирак. Ако това се случи, България ще изтегли предсрочно контингента си в Ирак, потвърди външният ни министър.

Вчера в Истанбул се състоя голяма антиамериканска демонстрация. Мерките за сигурност са драконовски. Работата на ръководителите започва тази сутрин. За какво ще говорят научаваме от специалния пратеник на РФИ Пиер Ганц:

Първият въпрос е Афганистан. Там, в рамките на мандат на ООН, НАТО командва мироопазваща мисия от 6 500 души от силите на ИСАФ. Засега като поддържаща част действа единствено гражданско-военен екип, разположен в Кундуз и поверен на германския контингент. Генералният секретар на Алианса се надява да получи тук, в Истанбул, допълнителни сили. Те са нужни за провеждането на избори в страната. Яп Де Хоп Схефер се опитва да осигури 350 души, които да заминат за Афганистан това лято. Вторият голям въпрос е Ирак. Държавните и правителствени ръководители ще се опитат да избистрят идеята за участие на НАТО в Ирак. Американците искат Северноатлантическият съюз да сформира сили за сигурност вътре в Ирак, но Франция и Германия настояват тези сили да са извън страната, за да не се намесва НАТО в конфликта. С други думи, ще се търси компромис между двете крайности. Третият проблем, който ще бъде засегнат тук, е модернизирането и финансирането. Единствено Франция и Великобритания направиха усилия, за да адаптират армиите си към новите стратегически изисквания, наложени от НАТО.

Пиер Ганц. Очаква се също решение за прекратяване на мироопазващата мисия на НАТО в Босна и Херцеговина /ЕСФОР/ в края на годината и поемането на операцията от Европейския съюз. Програмата на срещата на върха следобед продължава с подписването от министрите на отбраната на 26-те на проекти за засилване на оперативните способности на алианса и със среща на Съвета НАТО-Русия на равнище външни министри.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.